2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Államfõt és ÁSZ-elnököt választanakForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-28 11:48:29
Kétnapos ülést tart az Országgyûlés ezen a héten. A képviselõk hétfõn megválasztják az Állami Számvevõszék elnökét és alelnökét, kedden pedig az államfõ személyérõl szavaznak.
Emellett hétfõn újra döntenek a Sólyom László köztársasági elnök által visszaküldött, az alkotmánybírák megválasztását szabályozó törvényrõl is.

Hétfõn a napired elõtti felszólalások, az interpellációk és a kérdések, azonnali kérdések után szavaznak a képviselõk az Állami Számvevõszék elnökének jelölt Domokos László fideszes képviselõrõl és az ÁSZ alelnökének jelölt Warvasovszky Tihamér volt szocialista képviselõrõl. Megválasztásuk esetén a kinevezésük július 5-én lép hatályba, így Domokos László addig gyakorolni tudja képviselõi jogait.

Kovács Árpád ÁSZ-elnök megbízatása 2009. december 9-én lejárt. A korábbi számvevõszéki alelnökök megbízatása 2001. augusztus 17-én, illetve 2001. november 23-án lejárt, azóta mindkét alelnöki tisztség betöltetlen. Az Állami Számvevõszékrõl szóló 1989. évi törvény szerint az ÁSZ elnökét és alelnökeit 12 évre választja meg az Országgyûlés.

A Házbizottság döntésének alapján kedden kizárólag államfõ-választás lesz. A parlamenti képviselõk két jelölt között választhatnak: a Fidesz-KDNP Schmitt Pál házelnököt, az MSZP pedig Balogh András thaiföldi nagykövetet jelöli Sólyom László utódjának. A tervek szerint az elsõ forduló kedden 13 órakor kezdõdik majd. Sikeres választás esetén az új államfõ 14:30-kor teheti le az esküt.

Amennyiben nem lesz sikeres az elsõ szavazási forduló, úgy a képviselõk június 29-én 16 óráig jelölhetnek újra, a második szavazás 18 órakor lesz, eredményes választás esetén pedig 19:30 órakor teheti le az esküt az új köztársasági elnök.

Amennyiben szükség lesz rá, úgy a harmadik fordulót június 30-án 10 órakor tartják, az esküt pedig 11:30-kor teheti le a megválasztott államfõ.

Hétfõn dönt a parlament arról a Fideszes javaslatról is amely, 15 százalékkal csökkenti a pártok állami támogatását, és szintén napirendre kerül az a javaslat, amely szerint az önkormányzatokban olyan alpolgármesterek is lehetnek, akik nem önkormányzati képviselõk, ez eddig nem volt lehetséges.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!