2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Már 20 évesen megjósolható a menopauza idõpontjaForrás: Origo
Utolsó módosítás: 2010-06-28 14:39:34
Ma jelentik be egy római konferencián azokat az eredményeket, amelyek szerint egy egyszerû vérteszttel meghatározható a nõk menopauzájának várható kezdeti idõpontja. A teszt a családtervezésben segíthetné a nõket, hiszen ha valakinél korai menopauza várható, akkor érdemes lehet minél elõbb gyermeket vállalnia.

Dr. Fahimeh Ramezani Tehrani és munkatársai 266, 20-49 éves nõtõl vettek vérmintákat, majd megmérték az úgynevezett Anti-Müller Hormon (AMH) szintjét, amit a nõk petefészkeiben található sejtek termelnek. A hormon többek között a tüszõk éréséért felelõs, és már korábban is feltételezték, hogy a hormonszint mérésével következtetni lehetne a petefészkek aktivitására. Az elsõ vérvétel után a kutatók még két alkalommal újabb mintákat vettek, 3 évvel az elsõ, és újabb 3 évvel a második vérvétel után. A résztvevõ nõk egy nagyobb, átfogó vizsgálatban vettek részt, így a rendszeres orvosi vizsgálatoknak köszönhetõen a menopauza bekövetkeztének idejét is fel tudták jegyezni a kutatók.

A teszt viszonylag pontosnak bizonyult, a menopauza kezdetének jósolt és valódi dátuma között mindössze négy hónap volt a legkisebb különbség, a legnagyobb hibahatár pedig 3 és 4 év közé esett. Az eredmények gyakorlati haszna a kutatók szerint, hogy a nõk - a menopauza várható idejének ismeretében - a családalapítás legoptimálisabb idejét is be tudnák határolni. A hormonszintbõl egy statisztikai modell segítségével számítható ki a menopauza kezdetének becsült dátuma: a 266 résztvevõ nõnél 63 esetében következett be ez az állapot, ami pontosan leellenõrizhetõvé tette a kutatók becsléseit - írja az EurekAlert beszámolója.

"Ha például egy 20 éves nõnél 2,8 nanogramm/milliliteres AMH koncentrációt mérünk, akkor 35-38 év közé becsülhetõ a menopauza várható ideje. Ez igen korainak tekinthetõ, így ennek a nõnek az eredmények alapján azt javasolnánk, hogy amennyiben gyermeket szeretne, próbáljon minél elõbb családot alapítani. Úgy tudom, hogy mostanáig még senki nem próbálkozott ezzel a becsléssel, így valódi újdonságról van szó" - mondta Tehrani.

A kutatás eredményei alapján a húszéveseknél a 4,1 nanogramm/milliliteres, a huszonöt éveseknél a 3,3 nanogramm/milliliteres, a harmincéves korosztálynál pedig a 2,4 nanogramm/milliliteres AMH-értékek jeleznek korai (45 éves életkor elõtt bekövetkezõ) menopauzát. Ezzel szemben, ha ezek az értékek a húszéves korosztályban 4,5, a huszonöt éveseknél 3,8, a harminc éveseknél pedig 2,9 nanogramm/milliliter felettinek adódnak, akkor a menopauza várható idõpontja az ötvenéves életkornál késõbbre tehetõ - írja a beszámoló.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!