2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
NAPLÓ A MINDENNAPOKRÓLForrás: B.Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2008-12-03 07:39:54
Címkék: Blog, nevek, névadás
NOMEN EST OMEN Évrõl évre mi készítjük kollégáimmal a mikuláscsomagot a falu kisgyermekeinek. Az újszülött korúaktól a három évesekig. Ezeket a csomagokat télapó napkor a falumikulás hordja szét hintón. Az idén hetvennyolc apróságnak készítettünk csomagot, és én csak ámultam a névsoron.

A hetvennyolc gyerekbõl egyetlen kisfiút sem hívnak például Sándornak, Ferencnek, Jánosnak. Imre, József egy-egy akad ugyan, de egyetlen kislány sem viseli az Erzsébet, Julianna, Zsuzsanna, Mária, vagy Margit nevet. Fanniból viszont három is van. De ez még egész elfogadható. Kicsit idegen hangzású azonban a Lilian, a Kíra, a Patrícia, a Vanessza, a Lara és a Gerda. Fiúknál is kerül jó néhány olyan, amire kikerekedik az ember szeme. Ilyen például a Zétény, a Lotár, a Merse, a Leó, a Szebasztián, a Valentin, a Junior, és a Rómeó. Ennél már csak az a még szebb, amikor mindezek Zsigmond elõnévvel párosulnak. Erre mondja talán a latin, hogy nomen est omen. Azaz a nevében a végzete. Így aztán nehéz lesz letagadni a származást.

Úgy tûnik, hogy a szülõk mindent elkövetnek, hogy olyan nevet adjanak csemetéjüknek, amilyen nincs másnak. Isten mentsen egy szép, régi, magyar névtõl! (Én Sárának neveztem el a lányomat tizenhét évvel ezelõtt. Fontos szempont volt, hogy rövid legyen, ne lehessen nagyon becézgetni, rövidíteni. Emellett azt is néztem, hogy szép hangzású, a vezetéknevéhez illõ, hagyományos nevet válasszak.)

Az jutott ma eszembe - látva a furcsa nevek listáját - , hogy néhány évtized múlva talán éppen a ma elhanyagolt régi nevek számítanak majd különlegesnek, egyedinek. Addigra ugyanis alig-alig lehet majd Sanyikat, Janikat, Erzsikéket, vagy Margitkákat látni.

Hozzászólások
Beküldte: tollforgató (2010-02-12 11:10:06)

Ja! Csak épp lehagytad a mondat elsõ részét, ami alaposan megváltoztatja az értelmét, a hangsúlyát.

Beküldte: Evettke (2010-01-29 15:22:55)

Kedves Andrea!

Szó szerint idéztem írásodat, nem kell mellébeszélni, nem kell megmagyarázni a bizonyítványodat. Máskor elõbb gondolkozzál, azután cselekedjél. Ne sértegessed a  nem Zsigmond családnevû szülõket.

Beküldte: tollforgató (2010-01-06 15:30:57)

Kedves Evettke! Meg az az egy-két anyuka, aki nem tudta normálisan értelmezni az írásomat!

Nem azt írtam, hogy a divatos nevek tulajdonosai mind cigányok!!!!!!!!!!!! 
Akkor jöjjön a magyarázat kisiskolás szinten a kedvetekért: Eltûntek a régi, hagyományos nevek. Ez tény, mert egy sem volt a listán. Helyette legtöbb szülõ új hangzású, idegen nevet ad a kisbabájának. Ez is tény, mert rajta voltak a listán.

És mivel a cigányok elõszeretettel adnak különös nevet (és igen Evettke! Van Csökmõn Zsigmond és Lakatos elõnevû Szebasztián, Junior, avagy Rómeó!!!! Nézz utána!), azért írtam azt a mondatot, hogy "ENNÉL MÁR CSAK AZ A MÉG SZEBB, AMIKOR MINDEZEK ZSIGMOND ELÕNÉVVEL PÁROSULNAK. " Tehát utaltam arra, hogy ha egy ilyen elõnév mellé adnak különös nevet, akkor bizony a latin mondás szerint nevében a végzete, hiszen mindenki egybõl tudni fogja, hogy milyen származású.

Ennyi. - Jól kell olvasni, jól kell értelmezni!

Beküldte: Evettke (2009-02-17 13:54:15)

Kedves Bagdiné Kiss Andrea!

Én is csak ámultam a cikkeden! Még az, hogy idegen hangzású egy-egy divatos név, azt elfogadom, de hogy "mindezek Zsigmond elõnévvel párosulnak" (Zsigmond jelen esetben nem elõnév, hanem családnév, de ez biztosan csak botlásod volt), azt már nem tudom elfogadni. Nem ismerek Csökmõn Zsigmond Larát, Zsigmond Gerdát, Zsigmond Mersét, de Zsigmond Lotárt sem. Tehát jelen esetben a nevükbõl a származásukra nem lehet következtetni.

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!