2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nyugdíjcsökkentés helyett azonnali áfaemelés - Katasztrófát emlegetnek RomániábanForrás: Ecoline
Utolsó módosítás: 2010-06-28 14:48:58
Katasztrófahelyzetet idézhet elõ Romániában az áfa megemelése a piaci szereplõk szerint. Komoly nyomás alá kerülhet a kormányzat.

Azonnali áfa-emeléssel igyekszik betömni a költségvetésben az alkotmánybíróság döntései következtében keletkezett lyukat a román kormányzat. A kabinet szombati határozata értelmében július 1-jétõl 5 százalékponttal 24 százalékra növelik a hozzáadottérték-adót keleti szomszédunknál.

Azonnali áfa-emelés

Romániában pénteken hozta nyilvánosságra azon állásfoglalását az alkotmánybíróság, amely szerint alkotmányellenes a kormány által tervezett 15 százalékos nyugdíjcsökkentés, illetve a  a romániai ügyészek, bírók, köztük alkotmánybírók kiemelt nyugdíjának újraszámolása. Az intézkedések a Nemzetközi Valutaalap által megkövetelt költségvetési konszolidációt célzó törvénycsomag fontos elemei voltak, s mivel ennek hiányában Románia nem kapja meg az IMF-hitel következõ részletét, a vétó azonnali lépésre kényszerítette a kabinetet. Becslések szerint a nyugdíjcsökkentés eredményeként a GDP 1 százalékával esett volna az államháztartás hiánya, így a kormány most ezt az összeget szeretné pótolni az áfa-emeléssel.

Gazdasági katasztrófa

A gazdaság szereplõi finoman fogalmazva sem fogadták túl lelkesen az áfa-emelésrõl érkezõ híreket. A Ziarul Financiar helyi gazdasági, pénzügyi napilap által megkérdezett szakértõk jelezték, hogy véleményük szerint nagyon rosszul idõzített az adó megemelése, ráadásul a magasabb áfa elsõsorban a romániai tulajdonossal rendelkezõ cégeket fogja sújtani. Nem egy cégvezetõ katasztrófának minõsítette az intézkedést, s többen kijelentették: nem képesek kezelni az áfa-emelés hatásait.

Elemzõk szerint ráadásul a forgalmi adó megemelésének negatív hatása lesz a román gazdaságra is. Elõrejelzések szerint, az uniós összehasonlításban amúgy is magas romániai inflációs 7, de akár 8 százalék fölé is ugorhat év végére, s a drágulással együtt járó fogyasztáscsökkenés tovább mélyítheti a recessziót. Emellett minden bizonnyal csökken majd a román jegybank mozgástere is, így nagy valószínûség szerint a helyi alapkamat további csökkentésére jó ideig nem lehet számítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!