2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Schmitt Pált választották meg államfõnekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-30 10:28:13
Összesen 263 képviselõ szavazatával Schmitt Pált választotta az Országgyûlés kedden délután köztársasági elnöknek.
Már az elsõ forduló érvényes és eredményes volt, eredményét 15 óra elõtt nem sokkal hirdették ki. A titkos szavazáson a szocialisták államfõ-jelöltjére, Balogh Andrásra 59 képviselõ voksolt.

Ahhoz, hogy az elsõ forduló sikeres legyen, az egyik jelöltet a képviselõk kétharmadának, vagyis legalább 258 képviselõnek kellett támogatnia. A végeredmény szerint 366 képviselõ vette fel a szavazólapot, ezeket hiánytalanul megtalálták az urnákban. A leadott szavazatok közül 44 érvénytelen volt, 322 érvényes. Az érvényes szavazatok közül Balogh András 59-et, Schmitt Pál 263-at kapott.

Az eredményhirdetést követõen Schmitt Pál esküt tett az Országgyûlés elõtt, aláírta az esküokmányt, majd a megválasztásáról szóló országgyûlési határozat felolvasása után kivonult az elnöki páholyba fogadni a közjogi méltóságok gratulációját: Sólyom Lászlóét, Paczolay Péterét, az Alkotmánybíróság elnökéét, Baka Andrásét, a Legfelsõbb Bíróság elnökéét, valamint Balogh Andrásét és Mádl Ferenc volt köztársasági elnökét. Ezután az ülésteremben gratulált Schmitt Pálnak Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint a frakcióvezetõk és a miniszterek. Schmitt Pált beszéde után Sólyom László távozó államfõ parlamenti irodájában fogadta.

A jelenlegi államfõ, Sólyom László mandátuma augusztus 5-ig tart.

MSZP: Remélhetõleg nem „Orbánfõ” lesz Schmitt Pál

Az MSZP sok sikert kíván a megválasztott államfõ embert próbáló feladatának elvégzéséhez - mondta keddi sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezetõje bízik benne, hogy Schmitt Pál komolyan gondolja a párbeszédet és az egyensúly megõrzését. Az ellenzéki politikus reményét fejezte ki, hogy az új köztársasági elnök a kritikus pillanatokban tudni fogja, hogy mi a feladata, és „Orbánfõ” helyett valódi államfõ lesz.

Mesterházy Attila megköszönte Balogh Andrásnak, hogy a biztos vereség tudatában is vállalta a jelöltséget. Az MSZP frakcióvezetõje szerint ez jó lehetõséget kínált arra, hogy megmutassák, miben hisz az MSZP, és hogy milyen államfõre lenne szüksége Magyarországnak.

Balogh András az elnökválasztást követõen egy Európában elfogadott gyakorlatnak nevezte, hogy az elvek és eszmék összevetésén túl a pártok iránti lojalitáson múlik, hogy az Országgyûlés többsége kit választ államfõvé. Az MSZP államfõjelöltje tudatosan vállalta a vesztes szerepét, ám nem tekinti hiábavalónak ezt a gyakorlatot.

Az LMP nem szavazott

A Lehet Más a Politika frakciójának tagjai a titkos szavazás megkezdése után jelentették be, hogy nem vették fel a szavazólapot, mivel egyik elnökjelöltet sem támogatják. Az LMP múlt héten azt kérte a többi parlamenti párttól: tegyék lehetõvé, hogy Sólyom László is államfõ-jelölt legyen. Végül ez nem történt meg, de az LMP a péntek déli határidõig mégis Sólyom Lászlót jelölte, igaz, csak szimbolikusan. Az errõl szóló határozati javaslatukhoz összesen 16 LMP-s képviselõ aláírását csatolták ugyanis, nem legalább 50-et, ahogy az alkotmány elõírja, így ez a jelölés érvénytelen volt.

A Jobbik bízik Schmitt Pál államfõi alkalmasságában

A Jobbik emberileg alkalmas államfõnek tartja Schmitt Pált, ám kérdéses, hogy politikailag is képes lesz-e megfelelni a kihívásoknak - mondta kedden Vona Gábor. A Jobbik elnöke hozzátette: bíznak a megválasztott államfõben, akit tisztességes magyar embernek tartanak.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!