2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Áremelkedés és változások mátólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-01 09:21:35
Átlagosan 5 százalékkal csökken az áram ára, drágul viszont a távhõ egyes településeken és több pótdíjat kell fizetniük a Volánbusz járatain szabálytalanul utazóknak július 1-tõl.
Mostantól bírságot szabhatnak ki, ha egy terület gazdája nem végezte el a kötelezõ parlagfû-irtást. Életbe lépnek az új parkolási szabályok, olcsóbban lehet telefonálni az Unión belül és csökken a diákhitel kamata. Változás az is, hogy a hipermarketeknek és a nagyobb üzleteknek át kell venniük az áruk csomagolását.

Átlagosan 5 százalékkal csökken a lakossági elektromos áram fogyasztói ára. Ez szolgáltatótól függõen 146-576 forinttal csökkenti a havi számlát. Drágul viszont a távhõ-szolgáltatás egyes lakásokban: Budapesten 6,7 százalékkal, Debrecenben 8,1 százalékkal kell többet fizetni, mint az elõzõ hónapokban. Az áremelés után egy átlagos fõvárosi lakás éves távhõ-díja 200 ezer forint körül lesz.

Emelkedik a pótdíj a Volánbusz járatain, aki például megszegi a dohányzási tilalmat, ruhájával vagy csomagjával bekoszolja a buszt, vagy éppen tiltott tárgyat vagy nem megengedett élõ állatot visz magával, 8 ezer forintot kell fizetnie. Aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal akar utazni, esetleg eltitkolja a jegyvizsgáláshoz szükséges személyes adatait, 6 ezer forintos pótdíjra számíthat.

Lejárt a parlagfû elsõ kötelezõ kaszálásának határideje, vagyis csütörtöktõl a földhivatalok és jegyzõk ellenõrizhetik a kül- és belterületek fertõzöttségét. Azok a tulajdonosok, akik nem végezték el a kötelezõ kaszálást, a kormányrendelet szerint 15 ezer és 5 millió forint közötti bírságra számíthatnak. Türelmet kapnak viszont az árvíz sújtotta területeken élõk, miután több százezer hektárnyi területen még a permetezési munkákat sem tudják elvégezni, az elmúlt idõszak rendkívül csapadékos idõjárása miatt pedig sok helyütt szinte lehetetlen a kaszálás.

A hónap elsõ napjától életbe lép az új parkolási szabályozás is. Eszerint a szolgáltatás az önkormányzat feladata, vagy olyan gazdasági társaságé lehet, amely kizárólagos önkormányzati tulajdonban van. Egy ehhez kapcsolódó másik jogszabály a maximális parkolási díjról rendelkezik. Ennek értelmében a díjat a 95-ös ólmozatlan benzin elõzõ évi átlagárához viszonyítják, annak legfeljebb kétszeresét lehet beszedni óránként. A legmagasabb parkolási díj 544 forint óránként, ami körülbelül 15 százalékkal kevesebb a korábbi maximumnál. Ezzel összefüggésben csökkennek a pótdíjak is: míg korábban ötvenszeres volt a maximálisan kiszabható büntetés, addig most negyvenszeres lesz. Nem lehet késedelmi kamatot felszámítani, a pótdíj kivetése elõtt pedig türelmi idõt kell biztosítani.

Mostantól csak adás-vételi vagy üzembentartói szerzõdéssel lehet igazolni, ha valaki bejegyezteti egy kocsi eladását, a tulajdonjog változást, illetve az üzembentartó adatainak változását. Ennek hiányában nem jegyzik be az autókat és az új törzskönyvet, illetve az új forgalmit sem adják ki. Szerzõdésmintákat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) www.nyilvantarto.hu honlapjáról lehet letölteni, ahol bõvebb információ is elérhetõ a jogszabályról.

9,5 százalékról 8,5 százalékra csökken a diákhitel kamata. A felvehetõ összeg változatlan marad. A kamatot egyébként félévente állapítják meg, az elõzõ idõszak átlagos forrásköltsége alapján.

Csökkennek a roaming díjak az Európai Unióban, az adatroamingnál pedig kötelezõ lesz a díjplafon beállítása. Az EU-ban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben barangolva több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és csaknem 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A roamingrendelet alapján a hívásfogadás bruttó 66,90 forintról legfeljebb 51,66 forintra csökken percenként, a hívásindítás legmagasabb ára pedig 151,41 forint helyett 134,32 forintba kerülhet percenként. A tarifákat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket.

Egy tavalyi kormányrendelet-módosítás is most lép életbe: eszerint vissza kell venniük a csomagolási hulladékot az 500 négyzetméternél nagyobb üzleteknek. Vagyis ha a vásárló visszaviszi az üveget, mûanyagot, fémet, kartont vagy mûanyag bevásárló szatyrot, akkor azt az érintett boltoknak át kell venniük. A változás több mint 2 ezer üzletet érint.

Kötelezõ lesz átláthatósági megállapodást aláírniuk és átláthatósági biztost alkalmazni azoknak a cégeknek, amelyek az 1 milliárd forint feletti uniós forrásból megvalósuló, közúti közlekedéshez kapcsolódó beruházásokban vesznek részt. Errõl még az elõzõ kormány döntött, a közbeszerzések átláthatósága érdekében. Jövõre egyébként ez már valamennyi állami, uniós vagy önkormányzati, 200 millió forint feletti közbeszerzésre kötelezõ lesz, vagyis az ajánlattevõnek, illetve az ajánlatkérõ cégeknek az üzleti titkon kívül minden információt nyilvánosságra kell hozniuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!