2024. április 24. Szerda, György.
 
Mikola rendet tenne a szülészetekenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-06 09:43:05
Véget vetne az elõre kért hálapénz szokásának Mikola István. A parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint tiszta helyzetet kell teremteni, ...
ugyanis jogsértõ, hogy vannak orvosok, akik tízezreket kérnek a szülés elõtt álló nõktõl. Egy várandós asszony kereste meg a politikust, akivel éppen ez történt.

Minden pénzt megér a nagy pillanat. Ebben valószínûleg minden édesanya egyetért, de van, ahol ezt tényleg szó szerint veszik. Errõl már korábban is meséltek az RTL Híradónak.

„A végén 50 ezer forintot adtunk neki.”

„Én úgy fogok adni majd az orvosomnak, ahogy én azt úgy gondolom, hogy esetleg õ teljesített, és hogy mennyit szoktak adni” - mondta Málnainé Ladányi Viktória.

Hogy mennyit szokás, az még 2004-ben kavart nagy botrányt, a hálapénz.hu internetes portálon ugyanis orvosok nevei és a tarifák is megjelentek. A honlap azóta eltûnt, a hálapénz viszont maradt. Pedig az elmúlt években rengeteg terv felmerült, például a paraszolvencia megadóztatása, de a Gyurcsány-kormány a vizitdíjtól is a hálapénz eltûnését várta.

„A paraszolvenciát sose szerettük de eltûrtük, mert a beteg háláját nem akartuk megakadályozni, de ez már túlmegy ezen” – mondta Mikola István, a Fidesz országgyûlési képviselõje.

Egy várandós nõ megkereste az egészségügyi bizottság fideszes elnökét, mert orvosának 10 ezer forintot ajánlott, aki erre azt mondta, hogy gyûjtsön még pénzt a szülésig. A politikus szerint az ilyen esetek már nem maradhatnak következmények nélkül.

„Precedensteremtésrõl van szó, elfogyott a cérna - röviden ennyit tudok mondani - olyan sok panasz érkezik a szülészeti területrõl a különbözõ szüléssel kapcsolatos, közszájon forgó díjtételeknek a kikényszerítésével kapcsolatban” – mondta Mikola István.

Szerinte az ilyen orvosok ellen kellene fellépnie a szakmai szervezeteknek.

A szakmai kollégium elnöke úgy véli, muszáj országosan szabályozni a kérdést, mert egyelõre kórházanként próbálnak megoldást találni.

„Van olyan kórház, ahol nem engedik meg, hogy munkaidõn kívül az orvos bemenjen és beteget ellásson, volt olyan kórház, amelyik ezt szerzõdéses formában kívánta megoldani, tehát itt egy joghézag van, egy szabályozatlan viszony van” – mondta el Dr. Tóth Zoltán, a Szülészeti és Nõgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke.

Ami viszont tisztázott, hogy ha valakitõl orvosa elõre kér pénzt a szülésért, azzal bûncselekményt követ el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!