2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Kevesebbet fizethetünk az áramértForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-06 11:29:41
Csökkenhet a villanyszámla, de drágulhat a távhõ, mert átdolgozzák az áramszolgáltatók árképzési rendszerét.
Most nem csak az áramért fizet a fogyasztó. Minden család villanyszámlájában benne van például a távhõt elõállítók támogatása is. Ezen már az elõzõ kormány is változtatott, és az új kormány is fog.

„Átviteli rendszerirányítási díj, rendszerszintû szolgáltatások díjai...”

Sorolni is nehezen tudták a besnyõi háziasszonyok a villanyszámlán lévõ tételeket a Házon Kívül stábjának.

„Ha valaki felkapcsolja a villanyt, az elvárás, hogy neki azonnal legyen áram. Ezt a rendszerirányító biztosítja, neki van költsége.”

Az energiahivatal munkatársa magyarázta el nekik, mi mit jelent a számlán. Egy havi 10 ezer forintos csekken valójában csak kisebb tétel az áram ára. Ezen kívül többféle díjat is fizet a fogyasztó, például a villamos energia iparból nyugdíjba ment dolgozók számlájához is hozzájárul. És fizeti a szélerõmûvek, vagy az olyan erõmûvek támogatását, amelyek távhõt termelnek.

„Ezekhez az áramszolgáltatóknak semmi köze nincs, ezek olyan tételek, amelyek befolynak a költségvetésbe, vagy másfajta támogatások céljára onnan továbbfizetik õket” – mondta el Boross Norbert, az ELMÛ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban dolgoznak a rendszer átalakításán, hogy hogyan, azt hétfõn nem árulták el. De nem ez lesz az elsõ változtatás. Az elõzõ kormány módosítása miatt már jövõre is kevesebb pénz jut a távhõt termelõ cégeknek a villanyszámlákból. Ez viszont azt jelenti, hogy drágulhat a távfûtés.

„Kénytelenek lesznek emelni a hõ árát, azért, hogy a költségeiket fedezni tudják” – mondta Gerard Bourland, a Dalkia Energia Zrt. elnök vezérigazgtatója.

Akár 30-50 százalékos emelést sem tartanak kizártnak.

A közüzemi díjakra moratóriumot hirdetett a kormány. Ez azonban a távhõre nem vonatkozik, annak az árát ugyanis az önkormányzatok határozzák meg. A távhõt termelõ cégek tárgyalnának a kormánnyal, hogy a fogyasztók díjai a lehetõ legkisebb mértékben emelkedjenek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!