2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Apasági per miatt hantolják ki a sakklegendátForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-06 11:51:24
Az izlandi hatóságok hétfõn exhumálták az amerikai születésû Bobby Fischer sakklegenda földi maradványait.
Erre azért volt szükség, hogy egy apasági pert le lehessen zárni. Az exhumáláson egy orvos és egy pap volt jelen a rendõrség képviselõjén kívül. A hatóság szerint „szakszerûen és kegyelettel” végezte el mindenki a munkáját. Fischer 2008 januárjában hunyt el. Egy Reykjavik környéki kisvárosban élt, ott is temették el.

Az exhumálásról az Izlandi Legfelsõbb Bíróság döntött még a múlt hónapban. Marily Young, akinek korábban viszonya volt Fischerrel, azt állítja, hogy a sakkozótól származik a jelenleg 9 éves lánya. A korábban a „sakk fenegyerekének” nevezett Fischer 2008-ban halt meg, végrendelet nélkül. Vagyona mintegy 2 millió dollárt, átszámítva több mint 455 millió forintot ér, aminek megszerzéséért folyamatosan civakodnak az örökösök. A viszályban Fischer volt felesége, rokonai, de még az Egyesült Államok kormánya is érintett, aki azt állítja, hogy Fischer jelentõs adótartozást hagyott hátra.

Bobby Fischer 1943-ban, az Egyesült Államokban született, Chicagóban. 1972-ben vált világhírûvé, amikor legyõzte Borisz Szpasszkijt. Játszmájukat az „évszázad sakkmeccsének” tartották. Késõbb Fischert az amerikai kormány azzal vádolta meg, hogy 1992-ben megsértette az akkori Jugoszlávia elleni nemzetközi szankciókat azzal, hogy sakkozott az embargóval sújtott országban. Egy ideig Japánban élt. Hevesen bírálta az Egyesült Államokat és politikáját.

Végül mennie kellett a szigetországból, mert félõ volt, hogy szülõhazájába viszik, ezt õ el akart kerülni. Fischernek 2005-ben Izland állampolgárságot ajánlott fel. A sakkozó 64 évesen, 2008-ban hunyt el. A férfi maradványait Izland déli részén, egy Reykjavíktól 50 kilométerre található temetõben helyezték örök nyugalomra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!