2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
2 hét alatt látványos fogyás kínszenvedés nélkül!
Utolsó módosítás: 2010-07-06 12:29:42
A "klasszikus diéta" - mely a megvonáson alapszik - során a szervezet az izomzatból vonja el a nélkülözhetetlen fehérjét, vagyis romboló hatású.

Az izomzatot így hát védeni kell, hogy ne olvadjon el, mint hó a napon. Erre egyetlen megoldás alkalmas a gyors fogyókúra során: a fokozott proteinbevitel. Gyors fogyásnál azt kell elérni, hogy a szervezet a zsírtartalékainak elpusztítására kényszerüljön. Ezért erõteljesen csökkenteni kell a cukor- és zsírfogyasztást, és megtöbbszörözni a fehérjefogyasztást. Ennek következtében a test energiáját a zsírtartalékokban kezdi keresni.


Milyen mennyiségû proteint kell fogyasztani?


A cukrot és a zsírt minimálisra kell csökkenteni. Szinte semmilyen lassan lebontható cukor (kenyér, tészta, rizs) ne legyen az étrendben, de viszonylag több gyorsan lebontható - a gyümölcsben és a zöldségben lévõ különösen) - ajánlott, valamint kevés zsiradék (két evõkanál olaj). Tejtermékekbõl csak zsírszegény - 0%-os - megengedett. Ami a proteineket illeti, a napi adagot könnyû kiszámítani: az ideális (elérendõ) testsúly kilójaként 1,2 gramm szükséges. Jelenleg önnek 65 kg a testsúlya, és 60 kg szeretne lenni? Ebben az esetben 60x1,2 g, azaz 72 g proteint kell fogyasztania naponta.


Miért kell az elõre csomagolt proteint választani?


Elõször is azt kell tudni, hogy az elõre csomagolt proteinek 100%-ban természetes eredetûek. Nagyon jó minõségûek, tejbõl, tojásból, szójából nyerik õket. S miért hasznos, ha ezeket fogyasztjuk? Mert nem létezik olyan élelmiszer, mely csak proteineket tartalmazna. Például a báránybordában elég nagy mennyiségben található protein (18g/100 gr), viszont nem elhanyagolható a zsírtartalma sem (17g/100 g). Így tehát nehéz a kalóriamennyiséget csökkenteni úgy, hogy a napi proteinadag nõjön.

Az elõre csomagolt proteinek egyszerûsítik a diétát: meghatározott mennyiségû fehérjét tartalmaznak, de nagyon kevés cukrot és zsírt. A naponta - átlagosan - szükséges 60 g protein egyenértékû 300 g hallal vagy hússal, illetõleg 12 joghurttal vagy 5 tojással, és nem egészen 5 g zsírt visz be a szervezetébe. Emellett megehet egy normális fogást halból, tojásból vagy húsból,


Mi a különbség az ételpótló fogyókúrás termékek és az elõre elkészített protein között?


Egy ételpótló teljes mértékben helyettesít egy étkezést, mert elegendõ cukrot és zsírt tartalmaz, ésszerû mennyiségû kalóriát biztosítva (kb. 250 cal). Egy doboz proteinben sokkal kevesebb cukor és zsír található, viszont nem helyettesít egy étkezést. Mellette fogyasztani kell zöldséget, fõzeléket, és gondosan ellenõrzött diétába kell beiktatni.


Miért fogy le?


Mert az étrend "hipokalorikus", azaz nagyon alacsony kalóriatartalmú. Naponta csak mintegy 800 cal kerül be a szervezetbe, az egyébként szokásos napi 1800-2000 cal helyett. Lényeges a különbség. Ezért olyan gyors a súlyleadás. Mindamellett ez a diéta nagy jelentõségû a hagyományos "alacsony kalóriájú" étrendekhez képest, mert csak a zsírréteg csökken. Az izomzat megmarad, hála a bevitt proteinmennyiségnek.


Csak a dobozos proteint kell elfogyasztani?


Szerencsére nem! Az ön számára összeállított diéta két, protein alapú étkezésbõl áll (reggeli és ebéd vagy vacsora), és egy harmadik, normális fogásból, mely azonban nagyon könnyû kell, hogy legyen: hús vagy hal, zöldség, tejtermék és gyümölcs lehet benne.


Nehéz betartani ezt a diétát?


Nem nehezebb, mint bármelyik más diétát. Nem szenved az éhségtõl, jó formában érzi magát (és nem fáradtnak, mint bizonyos egyoldalú étrendek esetében), sõt még energikus is lesz! Az elõre csomagolt proteinek nem rossz ízûek, és ehet még mellé könnyû finomságokat is, minden lelkiismeret-furdalás nélkül. Így tehát nem nehéz ezt a diétát betartani, mialatt a súlycsökkenés gyors, ezért motiváló. Nem fog éhen halni, annak ellenére, hogy a lassan lebontható cukrokat - kenyér, tészta, burgonya, gabonafélék, rizs egy idõre teljesen számûzte étrendjébõl. A proteinek igazi étvágycsökkentõ hatást fejtenek ki: ön az asztaltól jóllakottan távozik (még a "dobozos" étkezés után is), és nem szenved a farkaséhségtõl.


A sikeres diéta további titkai


Elõtte

Ne fogadjon el vacsorameghívásokat, legalábbis a diéta kezdetét megelõzõ két hétben. Helyettesítse az éttermi programokat mozival vagy színházzal. Egyen sok zöldséget, végezetül pedig mérje meg magát a nagy nap elõestéjén.

Közben

Farkaséhsége el fog múlni körülbelül a harmadik naptól kezdve. Nyugtassa meg étvágyát egy kiegészítõ proteinmennyiséggel. Variálja az ízeket. Nagy mennyiségben engedélyezettek a zöldségek, gyümölcsök, sovány tejtermékek. Kötelezõ továbbá legalább 10 pohár víz naponta!

Utána

Normális esetben - ha követi a diéta utáni stabilizációs programot, megszabadulhat a plusz kilóktól, és nem fog visszahízni sem. Álljon ellent, ha olyasmivel kínálják, mint a sült burgonya vagy az aperitif! Néhány héten belül "jó tanuló" lesz, s megtanul úgy enni, fõzni, hogy vékony marad.


fogyókúraHárom kérdés a táplálkozástudományi szakemberhez:


Ez a fogyókúra a "proteindiétán" alapul?


Nem, az ún. proteindiéta sokkal szigorúbb, melynek során kizárólag dobozos proteint és zöldséget lehet enni. A napi kalóriabevitel így 600 kalóriára csökken, még gyorsabb fogyás kíséretében. A ""proteindiéta" azoknak való, akiknek jelentõs súlyfeleslegük van, és csak orvosi ellenõrzés mellett alkalmazható.

 

Kell-e konzultálni a kezelõorvossal?


Nem feltétlenül. Különösen akkor nem, ha csak kéthetes a kúra, és a cél csupán néhány kiló leadása (és egészséges személyrõl van szó). Szükséges bizonyos tejtermékeket fogyasztani a kalciumbevitel, gyümölcsöket pedig a vitaminok bejuttatása céljából. Nagy mennyiségû, vitamin- és rostdús zöldséget tanácsos még enni. Természetesen nincs akadálya annak, hogy konzultáljon kezelõorvosával. Ez akkor ajánlott, ha több hétre tolódik ki a fogyókúra. Orvosa felírhat vitaminokat, káliumot vagy vasat, ha ön hajlamos bizonyos hiánybetegségekre.

 

Létezik-e ellenjavallat?


Igen, a terhesség és a szoptatás idején, valamint 16 év alatt. Kizárt még bizonyos helyzetekben: szív-, vese-, májbántalmak, a közelmúltban lezajlott infarktus, agyérgörcs, sebészeti beavatkozás, inzulinfüggõ cukorbetegség (1-es típusú) esetén. 2-es típusú cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedõknél lehet ezt a diétát követni, de kötelezõ az orvosi felügyelet.


Az ideális menü


Reggeli

- Tea vagy kávé, illetõleg bármilyen cukormentes ital - igény esetén édesítõszerrel.
- 30 g protein

Ebéd

- Sovány fehér hús, szárnyas, hal, rák vagy bármilyen tenger gyümölcse. Vörös hús esetén marhahús ajánlott. Két tojás (de nem több, mint 6 db hetente). Egyen étvágya szerint, anélkül, hogy a mennyiség miatt aggódna.
- Zöldfõzelék (kevés rántással) tetszés szerint.

Vacsora

- Egy adag protein, zöldség tetszés szerint.

Étkezés vagy könnyû vacsora után

- 2 joghurt vagy 250 g sovány fehér sajt.
- 250 g gyümölcs - kivéve a szõlõt, banánt, cseresznyét...

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!