2024. április 24. Szerda, György.
 
Többen kerülhetnek rács mögéForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-07 09:43:27
Újra nyitják az Állampusztai Börtön Solt-Nagymajori részlegének két épületét. A két szárnyban 2008 vége óta nincsenek rabok.
Akkor az elítéltek számának csökkenése miatt nem volt gazdaságos a mûködtetése, most azonban azért, hogy a kelet-magyarországi börtönök zsúfoltságát csökkentsék és azért, hogy az új szabálysértési büntetések szigorításáról szóló törvény elfogadása után, a kisebb súlyú bûncselekmények miatt elítélt raboknak is legyen hely, újra nyitották. A megnyitott zárkákba két héten belül érkeznek az elsõ rabok.

Újra megnyílnak a cellaajtók a solt-nagymajori börtönben. A 2008 óta üresen álló épületre megint szükség van. Az elítéltek száma ugyanis két év alatt másfél ezerrel nõtt. Most 16 ezren vannak.

„Az elmúlt másfél évben több mint 4 ezer fogvatartottat mozgattunk meg úgy az országban, hogy azok az intézetek, amelyek keleten vannak és némelyik 200 százalék feletti telítettséggel van, azokból elhoztunk közép Magyarországra illetve a Dunántúlra” - Kökényesi Antal, a Büntetés Végrehajtási Intézet országos parancsnoka.

Nemsokára még többen lehetnek. A kormány tervei szerint ugyanis ezentúl a fiatalkorúakat, vagy a 20 ezer forintnál kisebb értékû lopások elkövetõit is elzárásra ítélhetnék. Így 1 vagy 2 hónapra börtönbe kerülhetnének akár a bicikli- vagy csirketolvajok is. A belügyminiszter úgy számol, évente 8 ezerrel többen mehetnek emiatt rács mögé. Pintér Sándor szerint lesz nekik hely.

„Hogyha egy hónapra ítélik õket a fogva tartás tekintetében, akkor egyszerre 800 embert kell fogva tartani, úgy gondolom, lényegesen több helyet teremtünk ehhez most is” - mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint azonban már most is 11-12 ezer helyre zsúfolják össze a 16 ezer rabot. Ha az új törvényt elfogadják, akkor a jogvédõ szervezet elnöke szerint rosszabbodhatnak a benti életkörülmények, és nõhet a feszültség. Ráadásul szerintük a 18 év alattiak elzárása nemzetközi normákba ütközik.

„A fiatalkorúak elzárása csak a legvégsõ esetben szabadna alkalmazni és olyan módszereket kell kidolgozni, amelyek hatékonyabbak, ámde nem korlátozzák olyan szinten a fiatalokat, mint az elzárás” - mondta Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A kormány egyébként azt tervezi, hogy a túlzsúfoltság enyhítése érdekében a solti börtönszárnyak mellett Budapesten a Gyorskocsi utcai fogdát is újra megnyitják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!