2024. április 24. Szerda, György.
 
A kutyát is megütheti a gutaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-14 09:23:42
Csak a talpukon tudnak izzadni a kutyák és a macskák, ezért lihegéssel adják le a hõ nagy részét.
A napok óta tartó hõség megterheli a házikedvencek szervezetés is. A kánikulát vízzel, és árnyékkal lehet elviselhetõvé tenni számukra

„A napokban egy játszótér hintájához kötöttek ki egy német juhászkutyát. Az állat órákon át volt a tûzõ napon a rekkenõ hõségben. Állapota már válságos volt, amikor hozzánk került”- mesélte Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány orvosa.

Ezt a kutyát sikerült megmenteniük, de elõfordul, hogy a háziállatok belehalnak a nagy melegbe; ahogy az embert, úgy õket is veszélyezteti a hõguta.

Az állatorvos szerint a kutyák és macskák normális testhõmérséklete a 38-39 Celsius fok között van, ha 40 Celsius fok fölé szökik tátott szájjal és zihálva lélegeznek. Nem tudnak izzadni csak a talpukon, így lihegéssel adják le a hõ nagyobb részét.

„Ugyanúgy nehezen viselik, mint az ember, nekik is van egy tûréshatáruk, amit figyelembe kell venni"- mondat Dr. Sont Gusztáv. Az állatorvos szerint a legtöbbször úgy kapnak hõgutát az állatok, hogy az autóban felejtik õket. A napon hagyott, bezárt kocsiban akár 60-70 fok is lehet.

A hõgutát szenvedett állat hõháztartása felborul, és összeomolhat a szív- és légzõrendszeri keringése, károsodhat a központi idegrendszere, és beállhat a halál. Nem minden esetben végzetes a hõguta, ha idõben észreveszik a bajt, azonnal le kell hûteni az állat testét vizes borogatással, és orvoshoz kell vinni.

Dr. Király Péter szerint vannak olyan kutyák, amelyek egyébként is érzékenyebbek a nagy melegre; a túlsúlyos állatok, de a túltenyésztett, rövid orrú fajták is, mint például a bulldog vagy a mopsz. A labilis hõháztartás miatt a kölyökállatokra is jobban kell vigyázni.

Az állatorvosok azt tanácsolják, hogy mindig legyen víz a háziállatok táljában, mert ilyenkor átlagban másfélszer több folyadékra van szükségük, mint egyébként. Javasolják, hogy inkább kora reggel és az esti órákban vigyék ki õket sétálni, és napközben maradhassanak árnyékosabb, hûvösebb helyen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!