2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Érdekbõl büntet a rendõrség?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-14 09:47:12
Tizenkét milliárd forint került a rendõrség zsebébe abból a pénzbõl, amit az autósoktól büntetésként szedtek be.
Vagyis a rendõrség érdekelt abban, hogy minél több bírságot szabjon ki, mert akkor több pénzhez jut. Ezt egy 2008-as kormányhatározat teszi lehetõvé. A rendszert az új országos rendõrfõkapitány, a belügyminisztérium, és az autós érdekképviseletek szerint is meg kell változtatni.

A rendõrségnek nem mindegy, mennyien szabálytalankodnak az utakon. És nemcsak a közlekedés biztonsága miatt. Ha többet büntetnek, több pénzük lesz.

Az új országos rendõrfõkapitány már bizottsági meghallgatásán úgy fogalmazott: szinte adó módjára hajtják be az objektív felelõsséggel kiszabott bírságot. Ráadásul a rendõrségnek megéri bírságolni.

Nem lehet a rendõrség mûködését bevételekhez kötni, át kell tekinteni az objektív felelõsséghez kapcsolódó bírságolási gyakorlatot – Hatala József, országos rendõrfõkapitány.

Minél többen hibáznak, annál jobban jár a rendõrség. Egy 2008-as rendelet szerint százalékot kapnak a kiszabott bírságból. Az objektív felelõsség alapján 2008 májusa és 2009 vége között majdnem 24 milliárd forint bírságot szabtak ki. Ennek felét megkapták, vagyis 12 milliárdot. Ez a rendõrség teljes költségvetésének 6 százaléka.

„Ha a rendõrség érdekelt a bevételben, nem azt fogja nézni, ki az, aki valóban veszélyezteti a közlekedést, hanem hogy hol tud csapdát állítani, ez senkinek nem jó” - mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub elnöke.

A közlekedési ügyekben járatos ügyvéd szerint megoldás lehetne, ha a rendõrség a bevétel nagyságától függetlenül egy fix összeget kapna a bírságok után.

A Belügyminisztériumban azt mondták, hogy mindenképpen változtatnak az objektív felelõsség rendszerén, de hogy hogyan, azon még dolgoznak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!