2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Érinthetetlen Simor fizetéseForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-14 09:57:59
Nem módosíthatja a Magyar Nemzeti Bank vezetõinek fizetését a magyar kormány ...
- ez az Európai Központi Bank kedden közzétett véleménye a kormány által tervezett törvénymódosításról.

Orbán Viktor a kormány 29 pontos akciótervének részeként jelentette be, hogy legfeljebb havi kétmillió forintban rögzíti többek között az MNB elnökének, alelnökeinek és a Monetáris Tanács tagjainak a fizetését. Az errõl szóló törvényjavaslatot már be is nyújtotta az Országgyûlésnek, hogy azt már a nyári rendkívüli ülésszakban - a jövõ héten - el tudja fogadni a parlament.

Az EKB elnökének - Jean-Claude Trichet - aláírásával közzétett ötoldalas dokumentum ugyanakkor egyértelmûen kijelenti, hogy az MNB vezetõ tagjainak függetlensége érdekében nem változtatható meg a fizetésük a hivatalba lépésük idején érvényes feltételekhez képest egészen a mandátumok lejártáig. A központi bank szerint ebbõl következõen a törvényjavaslatnak kifejezett rendelkezést kell tartalmaznia arról, hogy a
módosítás csak jövõbeni kinevezésekre vonatkozhat.

Ráadásul az EKB leszögezi, hogy bármilyen módosítás csak az MNB részvételével, közremûködésével és a jegybank függetlenségének biztosításával történhet.

Az EKB véleménye ugyanakkor kitér arra is, hogy a kormány és az EKB közötti kötelezõ egyeztetési folyamat legalább egy hónapot szokott igénybe venni, ezt azonban a kormány most nem biztosította, mert csak július 1-én kérte ki az EKB véleményét és a jövõ héten már el is akarja fogadni a jogszabály-módosítást.

Az EKB szerint ez a törvényjavaslat ráadásul nem meríti ki a sürgõsséggel véleményezendõ javaslatok kritériumait.

Éppen ezért „az EKB hozzá konzultációra benyújtott rendelkezésekre tett észrevételei nem teszik meg nem történtté a vele folytatott konzultáció kötelezettségének megszegését. Az EKB nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium kellõképpen megfontolná a fenti észrevételeket, és a jövõben kellõ módon tenne eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségének” - írja az EKB elnöke.

Az EKB egyébként adott esetben az Európai Bizottsághoz fordulhat egy uniós jogokba ütközõ magyar parlamenti döntés esetén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!