2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nem tágít a kánikulaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-15 09:40:30
Az egész országra kiterjesztette a legmagasabb fokú hõségriadót a Tisztiorvosi Szolgálat.
A hét további részében így mindenhol és mindennap elérheti a 35 celsius fokot a hõmérséklet napközben, és éjjel sem csökken majd 20 fok alá. Az orvosok mindenkit arra intenek, hogy hûtse magát. Az uszodák és a fürdõk forgalma máris megkétszerezõdött. A szabad strandokat soha nem látott tömeg lepte el.

A mediterrán hangulatok városa - így hangzik Pécs szlogenje a hûvösebb napokon is. Szerdán többen beszéltek trópusi hõségrõl, és szinte kivétel nélkül átbújtak a kapu alatt, ami vizet permetezett a fejükre.

A klinikán Pécsett - akárcsak máshol - naponta többször is lecserélik az ágynemûket. A betegek kétszer annyi folyadékot kapnak, mint máskor - legalább napi 3 litert.

„Amit az ÁNTSZ javasolt, mi annak eleget teszünk” – mondta dr. Endrei Dóra, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának orvos igazgatója.

A budapesti strandokon másfélszer annyian felügyelik a medencéket a hõségriadó miatt, és hosszabbítottak a nyitva tartáson is. Reggel 8-tól este 8-ig. Aki munkából érkezik, zárás elõtt három órával már féláron beengedik. Persze még akkor is több mint ezer forintot kell fizetnie. Az üzemeltetõk szerint nem sokat.

„Európai viszonylatban általában a fürdõ, vagy strandfürdõ belépõje az a 10-15 euro közötti tartományban mozog” – mondta Kiss Ferenc, a Budapest Gyógyfürdõ Zrt. Igazgatója.

Igaz, most kétszer annyian hûtik itt magukat, mint egy átlagos nyári napon, de nem többen, mint máskor a legmagasabb fokú hõségriadó idején. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy zsúfolásig megteltek a szabad strandok és azokon többen vannak, mint korábban.

„Szegény embereknek a strandja, mert nem kell fizetni. Mert azt a kis apró pénzt is inkább elköltik fagyira a gyerekeiknek. Ez így mûködik” – mondta Turcsány József.

Azok közül pedig, akik nem voltak annyira szerencsések, hogy vízben töltötték a napot: a Fõvárosi Bíróság alkalmazottait például már kora délután hazaengedték. A csak kis részben légkondícionált épületben amúgy tárgyalást nem kellett elhalasztani.

Ötször több ásványvíz fogy a hõségben

Az egyik áruházlánc adatai szerint egyre több fogy a szénsavmentes vízbõl. Néhány éve még 10 eladott flakonból 9 szénsavas volt, idén ez 7-re csökkent. A nagy melegben a sör is jobban fogy, 50 százalékkal vesznek többet, mint máskor. A legnagyobb növekedés a jégkrémeknél van, ezekbõl a szokásosnál tízszer több fogy.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!