2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A forinthitelezés bõvülése lendületet adhat a lakáspiacnakForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-07-16 16:36:28
Az ingatlanpiaci ár- és forgalomesés elérte a mélypontját, és már a fellendülés jelei tapasztalhatók - derül ki az Otthon Centrum elemzésébõl. Ezt támasztja alá az új, forintalapú hitelkérelmek számának folyamatos növekedése is az OTP Banknál. Annak érdekében, hogy ebben a piaci környezetben nagyobb teret nyisson a lakáshitelek elérhetõségének, az OTP Bank szélesítette a hitelbírálat során figyelembe vehetõ jövedelmek körét.

Rekordmennyiségû eladatlan új, és piacon lévõ használt lakás, jobb esetben 6-8 hónapos értékesítési idõ és csökkenõ, illetve stagnáló árak jellemzik az ingatlanpiacot. A vevõk is alábbadtak igényeikbõl: kisebb lakással, alacsonyabb komfortfokozattal is beérik. Az eladók pedig, hogy értékesíteni tudják ingatlanukat, akár az irányár egyötödét is elengedik. Az árak elérték a mélypontjukat, így aki vásárolni akar, ne várjon tovább - hangsúlyozza Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezetõ elemzõje. A forgalom lassú emelkedésbe kezdett, egyre nagyobb a kereslet. Bár még mindig többségben vannak a készpénzes vevõk a piacon, a forgalomnövekedést a banki hitelezés fokozatos újraindulása is erõsen támogatja, elsõsorban a forinthitelezés területén.

A hazai jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan mérséklõdõ forint hitelkamatszint már korábban a forinthitelezés felé tolta el az ingatlanvásárlások finanszírozását, a deviza alapú jelzáloghitelezésre vonatkozó kormányjavaslat pedig le is állítja a deviza alapú hitelezést. Az OTP Bank az egyik legnagyobb piaci szereplõként korábban is ösztönözte a forinthitelezést - mondta Illés Zoltán ügyvezetõ igazgató. Az új folyósítású forinthitelek vonatkozásában dinamikusan nõtt az idei év elsõ felében az OTP Bank piaci részesedése, és meghaladta a 20%-ot. A forinthitelt igénylõk aránya - szerzõdés darabszám szerint - az év elsõ hat hónapjának átlagában 83%-ot tett ki, de a félév végére már 93%-ra nõtt.

Az OTP Bank, alkalmazkodva az új piaci helyzethez, jelenleg 9 féle forint alapú lakáshitelt nyújt. A bank a hitellel lakáshoz jutás valamennyi alternatíváját kínálja, kombinálva a hitelt az OTP Csoport tagjainál elérhetõ egyéb finanszírozási lehetõségekkel, mint például a lakástakarék-pénztári megtakarítással, úgy, hogy az vállalható, elõre kiszámítható terhelést jelentsen. A konstrukció legnagyobb elõnye, hogy az állam a befizetett összegek után 30%-os, legfeljebb évi 72.000 Ft támogatást nyújt (EBKM: 1,5%, illetve 3%, EBKM állami támogatással 7,55-14,39%). További finanszírozási mód a lakáslízing is, amely szintén számos elõnnyel bír: az új építésû ingatlanok esetén a finanszírozott összeg 25%-os áfarésze kamatmentes, valamint nincs felsõ korhatár, akár a maximális 35 éves futamidõre is kiegészítõ biztosítás bevonása nélkül elérhetõ. Mindezek ellenére a teljes finanszírozásban a lízing aránya nem számottevõ, egyelõre ugyanis a magyar fogyasztók preferálják, ha az ingatlan rögtön a tulajdonukba kerül.

A lakosság ingatlanhitelhez jutása érdekében az OTP Bank bõvítette a hitelbírálat során figyelembe vehetõ jövedelmek körét is. A munkabér mellett, meghatározott igazolások esetén a bank figyelembe veszi például az ingatlan bérbeadásból, a saját vállalkozásból, osztalékból és egyéb megtakarításokból származó - például önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításból, életbiztosításból eredõ - jövedelmeket is.

Az OTP Bank számára nem jártak jelentõs változással a hitelezéshez kapcsolódó, márciusban és júniusban hatályba lépett korlátozások, hiszen a bank eddig is felelõsen járt el a hitelbírálatnál - mondta Illés Zoltán.

Felelõs pénzügyi szolgáltatóként a hitelintézet április végén 0,15 és 3 százalékpont közötti mértékben csökkentette a kamatokat a meglévõ deviza alapú lakás- és jelzálog-, illetve fogyasztási hitel állományában. Az utóbbi idõben tapasztalható forintgyengülés miatt pedig, június 1-jétõl a lakás- és jelzálog típusú hitelek esetében a svájci frank alapú hiteleknél 0,75 százalékponttal, a japán jen alapú hiteleknél pedig 0,50 százalékponttal mérsékelte kamatait a bank,- tájékoztatott Illés Zoltán. Ezek a kamatcsökkentések egy 10 millió forint összegû 20 éves futamidejû svájci frank alapú lakáshitellel rendelkezõ háztartás számára például havonta több mint 8 000 forint megtakarítást eredményezhetnek.

Az árfolyamvolatilitással összefüggõ kamatcsökkentést várhatóan az év végéig alkalmazza a hitelintézet, rendszeres felülvizsgálat mellett. A Magatartási Kódex egyik fõ szorgalmazójaként az OTP Bank rendszeresen felülvizsgálja a meglévõ hitelek kamatait, és amennyiben a forrásköltség alakulása lehetõvé teszi, folytatja a kamatcsökkentést.

Az anyagi nehézséggel szembesülõ ügyfelei problémáit az OTP Bank saját eszköztárával eredményesen kezelte. A bajba jutott adósok részére a hitelintézet - elsõként az országban, s még a válság kezdete elõtt - Adósvédelmi Programot indított, amelyet nemcsak a devizahiteleseknél, hanem a forintban eladósodottaknál is alkalmaz. Az emberek ugyanis nemcsak a forint gyengülése miatt megnövekedett törlesztõrészletekkel szembesültek, hanem a munkaerõpiac és a jövedelmi viszonyok megváltozásával is - emelte ki Illés Zoltán.

Az Adósvédelmi Program keretében lehetõség van többek között a futamidõ meghosszabbítására vagy a törlesztõrészlet átmeneti mérséklésére, ez utóbbit többször is igénybe lehet venni. De megoldást jelenthet az állami készfizetõ kezességvállalás melletti áthidaló kölcsön is, amelynél két évig csökkentett a részletfizetés. Az OTP Bank 2010 márciusától vállalta, hogy a programban részt vevõ ügyfelei törlesztõrészleteit csak fokozatosan emeli.

2009 júniusától összesen csaknem 50 ezer ügyfelének segített az OTP Bank törlesztési problémái megoldásában. Ez azt mutatja, hogy 2009-ben Magyarországon az OTP Bank volt a legaktívabb az ügyfelek számára áthidaló megoldások nyújtásában, amelynek eredményeként 2009-ben a hitelintézet elnyerte a MasterCard rangos versenyén az "A válságot legjobban kezelõ bank" elismerést.

A meglévõ ügyfelek kiszolgálása és a hitelportfolió kezelése mellett a bank stratégiai célja, hogy a változó piaci és szabályozói környezetben tovább növelje a forintban nyújtott jelzáloghiteleinek volumenét, megerõsítve a lakáshitelezési üzletágban piacvezetõ pozícióját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!