2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Ne maradjon erõszak a családon belül!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-19 11:40:36
A családon belüli erõszak szankcionálásáért gyûjtenek aláírásokat civilek. Azt szeretnék elérni, hogy a családon belüli erõszak önálló büntetõjogi kategória legyen.
Az akciót egy magánszemély kezdeményezte, egy asszony, aki maga is áldozat. 50 ezer aláírást kell összegyûjteniük augusztus elejéig ahhoz, hogy a parlament napirendre vegye a témát. A Kriminológiai Intézet vezetõje szerint a jogszabályi változásnak csupán szimbolikus üzenete lenne.

Plakátokkal, táblákkal és a kampányt hirdetõ pólókkal toborozzák az aláírókat az Örs vezér téri aluljáróban.

- Lehet egy kérdésem, hogy miért tartotta fontosnak aláírni ezt az ívet?
– Azért, mert hasonló cipõben jártam gyermekkoromban.
– Az mit jelent pontosan?
– Hát, apám minket vert, és senki nem segített.
– Senki nem segített?
– Nem, senki. A rendõrség azt mondta, hogy ez magánügy, családon belül. Ki se jöttek” – mondta Palukné Cserepes Erika.

Június 5-én kezdték a gyûjtést. Egy asszony kezdeményezte, aki maga is áldozat, és évek óta nem tud elválni erõszakoskodó férjétõl. Azt szeretné, ha a családon belüli erõszaknak önálló büntetõjogi tényállása lenne, mert szerinte a jelenlegi jogszabályok csak a fizikai bántalmazást büntetik, de a családokban esetlegesen évekig húzódó lelki terrort és zsarolást nem.

„Egy speciális tényállást kellene létrehozni, és mi az 50 ezer ember aláírásával csak a segélykiáltást juttatjuk el a parlament alsó szintjéig, hogy elérjük az ingerküszöböt ahhoz, hogy napirendre tûzzék” – mondta Halász Pálma, az aláírásgyûjtés kezdeményezõje.

Magyarországon legutóbb éppen egy hete halt meg egy 11 éves kisfiú, miután apja brutálisan megverte.

„Teljesen felháborítónak tartom, tehát ilyen egyszerûen nem létezhet se Magyarországon, se máshol, hogy gyereket így megverjenek, hogy meghaljon. Tehát felháborító!” – mondta Farkasné Gortva Melinda.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakember szerint bár a kezdeményezés figyelemfelhívó, a jelenlegi jogszabályok lefedik az összes elõforduló bántalmazási formát.

„Üzenetértéke lenne mindenképpen, szimbolikus jelentõsége mindenképpen van, de érdemben a családon belüli erõszaknak sem a büntethetõségét, sem a megelõzését, sem a kezelését nem változtatná, miközben azt a látszatot kelti, hogy történik valami” – mondta Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója.

Virág György szerint inkább a megelõzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, és arra, hogyan lehet az áldozatoknak és a lehetséges bántalmazóknak segítséget nyújtani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!