2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Orbán üzenete, erõsödõ forintForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-21 10:27:36
Illetéktelen ügyekbe szólt bele az IMF és az Európai Unió, mondta Orbán Viktor.
A miniszterelnök szerint a Nemzetközi Valutalappal kötött szerzõdésben egyetlen konkrétum szerepel, ez pedig az, hogy a magyar költségvetési hiány nem nõhet 3,8 százalék fölé. A kormányfõ azt mondta, ezt Magyarország tartani tudja, de azt, hogy ezt hogyan érik el, a kormánynak kell eldöntenie, nem az IMF-nek és az Európai Uniónak. A nyilatkozat után erõsödni kezdett a forint.

Drágábban épül a Halköz Debrecenben. Pedig a markolós ugyanannyiért dolgozik, és az építõanyag ára sem lett több. Az építkezésre felvett hitel viszont drágult. A forint gyengülése miatt Debrecenben összesen 18 millió forinttal fizettek többet hiteltörlesztésre a második negyedévben. Hat svájci frank és egy euró alapú kölcsöne van a városnak. Mindegyikbõl a pályázatokhoz szükséges önrészt fizették.

295-ért árulták ma az eurót az általunk felkeresett pénzváltóban. Pár napja pedig még 280 körül is lehetett kapni. Miután az IMF delegáció szombaton úgy utazott el, hogy a kormánnyal nem tudott megegyezni, rohamosan gyengülni kezdett a forint.

A hírrel a külföldi lapok is foglalkoztak, és ma a Visegrádi Országok miniszterelnöki találkozóján is szóba került. Orbán Viktor egy lengyel újságíró kérdésére azt mondta, az IMF Magyarországgal kötött szerzõdése alapján csak a költségvetési hiány mértékét kérheti számon.

„Ennek az évnek a végén Magyarország költségvetési hiánya nem lehet magasabb, mint 3,8 százalék, és nem is lesz. Ezen kívül minden más kérdésben ez a tárgyalás az IMF és Magyarország között illetéktelen. És a mi szerzõdésünkben semmi sincs arról, hogy hogyan kell ezt a hiányt betartani. Ez a mi kizárólagos nemzeti felelõsségünk. Az eszközök kiválasztása, és ütemezése." – mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A bejelentés után erõsödni kezdett a forint. Délután négyre az euró és a dollár három, a svájci frank pedig csaknem két forinttal lett olcsóbb kora délutánhoz képest.

"A piacok kérdésébe nem kívánok beavatkozni, a piacoknak megvan a gazdája, reagálnak, ahogy reagálnak. Én a piacok kalkulációjához egyetlen dologgal tudok hozzájárulni, ez pedig az, hogy a Magyarország által vállalt nemzetközi kötelezettséget és kötelességet betartjuk" - mondta Orbán Viktor.

Kerestük az IMF-et is, hogy megtudjuk, mikor folytatódhatnak a tárgyalások, de ma nem kívántak nyilatkozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!