2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tilos elnémítani a házi kedvenceketForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-22 22:11:27
Fellélegezhetnek a kutyák és macskák Massachusettsben. Az amerikai államban ugyanis most lépett életbe az a törvény, amely megtiltja az ebek és cicák hangszálainak eltávolítását.
A tengerentúlon viszonylag elterjedt eljárásról van szó, amellyel egyszerûen „elnémítják” a túl zajos házi kedvenceket. Elsõsorban a kutyatenyésztõk alkalmazzák ezt saját kényelmük érdekében.

Massachusetts az elsõ olyan állam Amerikában amely bevezette ezt a törvényt. Ennek értelmében csak végsõ esetben, orvosi indokkal lehet a kutyák és macskák hangszálát kivágni. Aki ezt a tiltás ellenére megteszi, azt akár öt évre is börtönbe zárhatják.

A törvény támogatói üdvözölték a lépést, amelyet kegyetlen és szükségtelen beavatkozásnak tartanak. Szerintük akik ilyen mûtétet végeztetnek el, azok csak saját kényelmükre gondolnak, és nem arra, hogy megértsék házi kedvencüket. Az egyik állatvédõ szervezet munkatársa, Brian Adams azt mondta: „egy állat hangját elvenni olyan, mintha minket, embereket fosztanának meg a kommunikációs készségünktõl.”

Az ellenzõknek is vannak érveik. Szerintük a tiltás után sokkal több kutyát és macskát tesznek ki az utcára vagy hagynak állatmenhelyeken. Az állatvédõk szerint ettõl nem kell tartani, mert tavaly senki sem adott át azért állatot, mert túl zajosnak találta volna.

A massachusettsihez hasonló törvényt fontolgatnak Kaliforniában is. Ott ráadásul azt is bele akarják foglalni, hogy a fõbérlõk nem követelhetik meg a házi kedvenccel lakást bérelni akarótól, hogy némítassa el, vagy, a macskák esetében, hogy véglegesen kitépjék a cicák karmait - így védve a lakás bútorainak épségét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!