A Texasi Egyetem által nemrég végzett kutatás eredményei szerint a helyzet azonban közel sem ilyen egyszerû, és a szeretkezés mögött sokszor összetett okok rejtõznek.

 

David Buss és Cindy Meston pszichológusok összesen 237 okot tártak fel mindenre kiterjedõ kutatásuk során. Az eredményeiket bemutató tanulmányt az Archives of Sexual Behavior címû szaklap augusztusi számában publikálják. Az emberek szexualitása mögött az egészen egyszerû mindennapi okok mellett (unalom) a teljesen spirituális okok is megjelentek, a felmérés tanúsága szerint akad olyan, aki Istenhez szeretne közelebb kerülni a szeretkezés által. A tanulmány tanulsága szerint sokan teljesen önzetlenül közelítenek a szexualitáshoz (azt szeretnék, ha a partner jól érezné magát), azonban azok is sokan vannak, akik manipulálni akarják társukat a szexen keresztül.

237 ok a szexre

Míg egyeseket a szex erõssé és magabiztossá tesz, addig mások azt szeretik, ha szex után megalázottnak érezhetik magukat. Vannak, akik barátaiknak akartak imponálni, vagy ellenségeiknek ártani a szexen keresztül (például tönkretenni egy kapcsolatot).

 

A pszichológusok a kutatást két részre osztották. Elsõként 400 férfit és nõt kértek meg, hogy nevezzenek meg minél több indokot, amiért az emberek szexuális életet élhetnek. Ezt követõen 1500 egyetemista korú fiatalt kértek meg, hogy meséljenek a különbözõ szexuális élményeikrõl. A két felmérés egybevetésével végül 4 nagyobb és 13 kisebb részre osztották a szexualitás mögött meghúzódó indokokat.

237 ok a szexre

A 4 nagyobb ok:

 

Fizikai ok: örömszerzés, stresszoldás, új tapasztalatok szerzése

 

Konkrét ok: gyermeknemzés, bosszú, elõnyösebb szociális státusz elérése

 

Érzelmi ok: szerelem, kötõdés, köszönetnyilvánítás

 

Létbizonytalanság miatt: alacsony önértékelés, önbizalomhiány, kényszer, kötelességtudat


„A szexualitás valódi okait feltárni nagyon is fontos, ennek ellenére sok tudós csupán annyival intézi el, hogy az emberek csak magáért a szexért, vagy gyermeknemzés céljából szeretkeznek. Ezt a jóval összetettebb kérdéskört továbbra is érdemes lenne vizsgálni” - nyilatkozta Dr. Buss.