2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Magyar hegymászók kerültek bajba a Mont Blanc-onForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-26 12:16:17
Két napot töltött egy hóba vájt lyukban két magyar hegymászó a francia Alpokban. A fiatal férfi és nõ a Mont Blanc-ra tartott, ...
de hirtelen elromlott az idõ és már nem tudtak visszafordulni. Az olasz hegyimentõk helikopterrel is keresték õket, végül egy francia mentõcsoport hozta le õket. Semmi bajuk nem esett.

Ez a Mont Blanc 4810 méteres csúcsa. A webkamera felvételei szerint ma is zord volt az idõjárás, pedig tiszta idõben ilyen is lehet. A "Fehér hölgy"-ként is emlegetett hegyet az olasz Alpokból akarta megközelíteni két fiatal magyar hegymászó. Csütörtökön indultak, de a rossz idõ miatt elakadtak. Már 4000 méter fölött jártak, amikor sem továbbmenni sem visszafordulni nem tudtak.

“Segítséget kértek az olasz hegyimentõktõl, akik elmondták nekik, hogy a közelükben van egy menedékház, odáig jussanak el, de a menedékházat nem találták meg a rossz idõ miatt, ezért egy hó lyukat vágtak és ott töltöttek el két éjszakát” – mondta Kovácsikné Scheuer Antónia francia konzul.

Az elmúlt napokban helikopterrel is keresték õket. Végül a francia mentõcsoport talált rájuk tegnap délután, a fiatal nõ és a férfi épségben került elõ.

Az Európai Unió legmagasabb csúcsának számító Mont Blanc-t évente több százan hódítják meg, nyáron, jó idõben kifejezetten zsúfoltnak mondják. Az egyik legismertek magyar hegymászó Klein Dávid is tízszer volt már ott.

“Hegymászó szemmel nézve ez az útvonal nem annyira nehéz. Nem azt akarom mondani, hogy annyira könnyû mint egy séta a Pilisben, mert itt is hágóvasat, jégcsákányt kell használni. Azért oda kell figyelni az idõjárásra, le lehet potyogni. Végülis annyira könnyû, hogy ide vezetett túrákat terveznek hegyivezetõk, utazási irodák” – mondta Klein Dávid hegymászó.

A hegymászók a szerencsés kimenetelû kaland után most nem próbálkoznak újra, hanem hazautaznak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!