2024. április 24. Szerda, György.
 
Válságban a hazai egészségturizmusForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-27 12:40:10
Majd harmadával kevesebb külföldi beteg kezelteti magát Magyarországon a gazdasági válság óta. Akik jönnek, azok még mindig a fogászati kezeléseket veszik igénybe, ...
vagy a híres magyar professzorokkal akarják magukat gyógyíttatni. A külföldi beteg azért is kevesebb, mert a környezõ országok is rástartoltak az egészségturizmusra, így például sokan már nem Magyarországra hanem Lengyelországba utaznak fogászati kezelésre.

Sok külföldi beteg érkezik mûtétre a gyulai Pándy Kálmán megyei kórházba. Legtöbben Romániából.

„A fizetõs járóbeteg vizsgálatok száma meglehetõsen magas volt, megközelítette a 900-at. Ez most a ritkább. Az elmúlt két évben majd harmadával kevesebb külföldi kezeltette magát Magyarországon” – mondta Dr. Kovács József, a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház fõigazgató-fõorvosa.

Egyágyas szobába kerülnek a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikáján azok, akik külön fizetnek a beavatkozásokért. Külföldrõl csak kevesen jönnek, tavaly alig 200-an voltak, pedig jóval több fizetõs beteget el tudna látni az egyetem. Akik jönnek, azok a híres magyar professzorok miatt kezeltetik magukat hazánkban.

„Számtalanszor elõfordul, hogy küldik a beteg teljes dokumentációját, azért, hogy a professzor átnézze és folytassa tovább a beteg kezelését”- mondta Jákó Kinga, a Semmelweis Egyetem orvosszakmai igazgatója.

A magyar fogászati kezelések még mindig kelendõek. Egy budapesti rendelõ egyáltalán nem keresi a külföldi betegeket, és még így is van évente majd száz.

Fogbeültetésre kerámiapótlásokra, csontpótlásra érkeznek, amit otthon nem igazán engedhetnek meg maguknak. De összességében a fogászati rendelõkben is kevesebb a külföldi beteg. Egyrészt a gazdasági válság miatt, másrészt egyre több környezõ ország is kínál hasonló egészségturisztikai lehetõségeket, mint Magyarország.

„A fogászatnál Lengyelország esetében ez egy nagyon jelentõs konkurenciát jelent, mind minõségben, gyorsaságban, mind árban” – mondta Stumpf-Bíró Balázs, az Európai Egészségturisztikai Szövetség vezetõje.

Ezenkívül Törökorszában és Horvátországban is beindult az egészségturizmus. A szakember szerint, míg nálunk magasan képzettek az orvosok, ezekben az országokban jóval többen beszélnek idegen nyelvet az egészségügyi dolgozók közül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!