2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Drága az albérlet az egyetemistáknakForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-27 14:27:34
Budapesten százezer, vidéken körülbelül hetvenezer forintba kerül egy hónap az egyetemistáknak és a fõiskolásoknak.
Ösztöndíjat csak minden negyedik diák kap, körülbelül huszonötezer forintot havonta. A Hallgatói Önkormányzat tapasztalatai szerint viszont, ha valaki bekerül a felsõoktatásba, akkor a pénzhiány miatt nem hagyja abba. Hitelt vesznek fel, dolgoznak - vagy segít a család.

A diákok együtt ünnepeltek, vagy éppen együtt szomorkodtak a ponthatárok kihirdetése után. Aki örült, annak sokba kerülnek majd a következõ évek. A Hallgatói Önkormányzat számításai szerint egy diákhónap Budapesten körülbelül százezer forint. A legtöbbe az albérlet kerül. Sok diáknak ugyanis nem jut kollégium.

Egy háromszobás lakást két fõiskolás lány nézett ki. Hatvanezerre jön ki rezsivel együtt egy szoba. Ezt csak szülõi segítséggel tudják kifizetni, de amikor lehet, dolgoznak, és megpróbálnak spórolni is. Például ha buliznak.

Vidéken kicsit olcsóbb a diákélet. Mihály Nóra Szegeden lakott, most Gödöllõre jár tanulni.

„Hetven-nyolcvan ezer forint a szüleimnek az, hogy én iskolába járok” – mondta Mihály Nóra.

Szegeden és Gödöllõn ugyanis már huszonötezer forintért is van albérlet. Nagy rá a kereslet, mert kevés a kollégiumi ágy. De sok diáknak ezt is nehéz kifizetni. Viszont aki egyszer bekerül a felsõoktatásba, az pénzhiány miatt ritkán hagyja abba az iskolát.

„Mi a Hallgatói Önkormányzatnál nem tapasztalunk ilyeneket. Jönnek érdeklõdések szülõktõl, diákoktól, hogy honnan lehetne elõteremteni forrásokat a tanulmányokra. Így a diákhitel mellett egyéb ösztöndíjakat is a fegyelmükbe szoktunk ajánlani” – mondta Nagy Dávid a HÖOK elnökségi tagja.

De ösztöndíjat is csak az kaphat, aki az állami finanszírozásban tanul. Vagyis a nappali tagozatos hallgatóknak csak a fele.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!