2024. április 24. Szerda, György.
 
Könnyítettek a középiskolába jelentkezõk felvételijénForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-12-11 11:54:44
Valamivel könnyebb lesz a dolga azoknak a tizenéveseknek, akik középiskolákba jelentkeznek. Elegendõ lesz egy központi írásbelit megírni, míg a hat és nyolc évfolyamos intézményekbe pályázóknak nem kell szóban vizsgázniuk.

A középiskolába jelentkezõ diákoknak elegendõ lesz egyszer, a központi írásbeli vizsgán számot adni tudásukról - ismertette a felvételi változásokat Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára. A központi írásbelin a diákok készségeit mérik majd.

Az idei felvételi eljárás másik fõ változása, hogy a hat és nyolc évfolyamos középiskolába jelentkezõknek nem kell szóbeli vizsgát tenniük, az intézmények az általános iskolai eredmények vagy jelentõs túljelentkezésnél a központi írásbeli eredménye alapján dönthetnek a felvételrõl.

A négy évfolyamos intézmények a tanulmányi eredmények, a központi írásbeli alapján határozhatnak, illetve korlátozott számban tarthatnak szóbeli meghallgatásokat is. Külön írásbeli vizsgát azonban ezek az intézmények sem szervezhetnek - közölte az államtitkár. Ha egy diák a központi írásbelit megírta, annak eredményét az ország minden középiskolájának figyelembe kell vennie.

Arató elmondta: a diákoknak az írásbelikre, amennyiben ez követelmény, december 10-ig kell jelentkezniük a felvételit szervezõ intézményekben. A vizsgákat 2009. január 23-24-én tartják majd. A pótvizsgák január 29-én lesznek. Az általános iskolák február 20-ig továbbítják a tanulói jelentkezési lapokat a középiskoláknak. A szóbeliket február végén, március elején tartják a négy évfolyamos iskolákban, az eredményeket április 27-tõl kapják kézhez a diákok.

Az idei középfokú felvételi vizsgák mintegy 110 ezer diákot érintenek. Az új szabályozás az államtitkár szerint áttekinthetõbb, egyszerûbb, és a diákok teljesítménye is jobban összemérhetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!