2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hangfelvétel a philadelphiai hajóbalesetrõlForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-28 10:06:41
Az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozták azokat a rögzített beszélgetéseket, amelyeket a parti õrség vett fel, amikor elsüllyedt egy városnézõ kishajó Philadelphiában július elején.
Két magyar diák vesztette életét a szerencsétlenségben. A felvételek tanúsága szerint több hajóról is látták a katasztrófát. A kétéltû busszal ütközõ uszály azonban észre sem vette a meghibásodott jármûvet a folyón. A hajó kapitánya, a felvétel szerint, mentõmellényeket dobott le a bajbajutottaknak.

„Ferry, ferry, ferry, waowawao….”

A baleset elõtti utolsó másodpercek hangfelvétele. Ezt rögzítették a philadelphiai parti õrség vészjelzõ-frekvenciáján. Azt nem lehet, tudni, hogy ki kiabálta azt, hogy komp, mielõtt az uszály átment a városnézõ kétéltû buszon. 37-en voltak a fedélzeten, köztük egy 13 fõs magyar diákcsoport.

- Emberek vannak a vízben a Penns Landingnél. Úgy néz ki, hogy az uszály átment a kacsahajón. Megyek és kimentem õket.
- Vettem. Hányan vannak a vízben?
- Fogalmam sincs. De nincs idõm most beszélni, mentenem kell az embereket."

A parti õrség ezután minden közelben lévõ hajót riadóztatott.

„Figyelem minden állomásnak. Itt a Delaware öböl parti õrsége. Riasztás érkezett hozzánk, hogy 30 ember van a vízben Penns landingnél, Philadelphiában. Minden közelben tartózkodó hajó figyeljen, és jelentse a parti õrségnek, ha lát valamit.”

A riasztást annak az uszálynak a kapitánya is vette, amelyik átment a városnézõ kétéltûn. Azonnal vissza is jelzett a központnak.

- Igen, pont itt vagyunk a Freedom hajónál. És szerintem mi vagyunk azok, akik összeütköztünk a kacsahajóval. Ha tudunk, szívesen segítünk.”
- Tudnának mentõmellényeket vagy más úszóalkalmatosságot dobni a vízben úszó embereknek?
- Igen, természetesen."

Ketten nem élték túl a balesetet. Egy 16 és egy 20 éves magyar diák. Holttestüket csak késõbb emelték ki a folyóból. A múlt héten temették el õket idehaza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!