2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Több milliós bérükbõl adakoztak a rektorokForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-28 11:22:46
Összesen 30 millió forintot gyûjtöttek össze az egyetemi felsõvezetõk, hogy rászoruló diákokat támogassanak.
A rektori konferencia azután hozott létre egy pénzalapot, hogy tavaly õsszel kiderült egy-egy rektor több millió forintos fizetést visz haza. Noha akkor közösen indították a gyûjtést, a 29 egyetem vezetõségének csak a fele szállt be, a többiek azt mondták, másként oldják meg a diákok támogatását.

Tavaly télen kezdték a gyûjtést a Budapesti Gazdasági Fõiskolán. Komolyan vették a rektori konferencia felhívását. Az egész vezetõség adott bele pénzt. 11 diákot tudtak támogatni, fejenként 100 ezer forinttal. Kétharmad részben a tanulmányi eredmény döntött, a fennmaradóban a szociális háttér.

- Ön mennyit adott bele?
- Nem azért nem fogok összegszerûen válaszolni, mert nem akarok, a lelkiismeretem nyugodt. De nem szerettünk volna versenyezni, sem intézményen belül, sem intézményen kívül – mondta Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

A rektori konferencia tavaly szeptemberben határozta el, hogy az egyetemi vezetõk önkéntesen lemondanak fizetésük egy részérõl és ebbõl támogatják a rászoruló diákokat. Azután történt mindez, hogy kiderült, többen is milliós fizetéseket kapnak.

Van mibõl adakozniuk a rektoroknak, a 29 intézményvezetõ fizetése összesen havi 56 millió forinttal terheli meg a költségvetést. Igaz ez a szám tavaly õsszel, az ösztöndíjprogram létrehozásakor még nem volt nyilvános.

Azóta az. A legtöbbet a szegedi tudományegyetem rektora keresi, csaknem 3 és fél millió forintot. De még ilyen fizetések mellett sem szállt be mindenki a gyûjtésbe. Az egyetemek felénél azt mondták, õk más módon támogatják a rászoruló diákokat. Mivel a gyûjtés önkéntes volt, a rektori konferencia elnöke ezt nem kérheti rajtuk számon, sõt az egyetemek vezetõire bízza, hogy jövõre újra lemondanak-e a fizetésük egy részérõl. Igaz, akkor már õk is maximum 2 milliót vihetnek haza havonta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!