2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Káosz az új törvények körülForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-02 13:34:59
A korábbi hírekkel ellentétben nem lett augusztus 1-tõl illetékmentes az öröklés és az ajándékozás, nem lett szabad a pálinkafõzés 50 literig, és nem csökkent a társasági adó sem.
A törvényeket ugyanis még sem a házelnök, sem a köztársasági elnök nem írta alá. Hogy mikor lépnek életbe, azt vasárnap a kormányzatból senki sem tudta megmondani.

Illegális pálinkafõzõt buktattak le a vámosok nemrég Kiskõrösön. 50 literig elvileg augusztus 1-tõl lehetne otthon is pálinkát fõzni - a változást még júniusban jelentette be a miniszterelnök.

„Adjuk vissza az embereknek, a szabad gyümölcspárlat készítéshez való jogot” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Derültség és taps fogadta a Parlamentben Orbán Viktor javaslatát, a törvény az eredeti tervek szerint vasárnap lépett volna hatályba - de nem lépett. Az otthoni pálinkafõzés így még mindig illegális - büntetés járhat érte.

Egyelõre nem lép hatályba az a törvény sem, amely szerint nem kellene illetéket fizetni az öröklés és ajándékozás után az egyenes ági rokonoknak. Sokak életét keserítette ez meg idáig.

Egy család korábban a Házon kívül címû mûsornak nyilatkozott arról, milyen nehéz helyzetbe hozta õket az öröklés.

„Hitelekbõl élünk, most azért fölvenni egy plusz hitelt, hogy kifizessünk 350 ezer forintot. El lehet képzelni, hogy ez nem egyszerû dolog.”

Viszont az illeték eltörlésérõl szóló törvény is aláírásra vár - egyelõre nem lépett életbe. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a minisztérium honlapján is olvasható hivatalos közleményben nem is augusztus 1-i, hanem július elsejei hatályba lépés szerepel.

Ugyanilyen bizonytalan a helyzet még több más törvénnyel, így példádul nem lép hatályba a háztartási munka adómentességérõl, az ingatlan-bérbeadás feltételeinek könnyítésérõl szóló törvény és a társasági adó mérséklésérõl szóló törvény. Az adószakértõ szerint ez utóbbi nem okoz problémát.

„Ezt az adófajtát, csak jövõ év május 31-ig kellene bevallani. Tehát semmi problémát nem jelent, hogy a törvény módosítása, amely csökkenti 10 százalékra, a 19 százalékos kulcs jelenik meg” – mondta Vadász Iván.

Kormányzati körökbõl az RTL Híradónak elismerték, hogy kisebb káosz alakult ki a határidõk körül, de nyilatkozni senki sem akart. Úgy tudjuk, hogy a hibát úgy orvosolják, hogy a törvények közül több visszamenõleges hatállyal lép életbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!