2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Megdrágítja a kenyeret az esõForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-03 09:56:25
Szeptembertõl akár 200 forint is lehet egy kiló kenyér, mert a csapadékos idõ miatt évtizedek óta nem tapasztalt súlyos gombafertõzés pusztítja a gabonát.
Emiatt sokkal kevesebb és rosszabb minõségû étkezési búzához jutnak hozzá a malmok, és 25-50 százalékkal nõhet a liszt ára

Az utóbbi 30 év legsúlyosabb gombafertõzése miatt emelkedik augusztustól a liszt, szeptembertõl pedig a kenyér ára. Ez a gazda idén 500 tonna búzát takarított be. Azt mutatja a magtárban, hogy a rendkívül csapadékos idõjárás miatt a termés egytizede fertõzött.

Ha fakó, fehér a búzaszem, az azt jelenti, hogy korán fertõzõdött meg fuzárium gombával. Emiatt lesz idén kevesebb, és rosszabb minõségû a kenyérgabona.

„Ha a súlyveszteséget vesszük figyelembe, meg a munkadíjat, amit rá kell pluszba dolgoznunk, akkor egy olyan 4-5 ezer forint tonnánként a veszteségünk” – mondta Szabó Sándor gabonatermelõ.

Drágul a liszt is. A Hajdú Gabona Zrt. máris 25 százalékos áremelést jelentett be.

„Ez az ár folyamatosan emelkedik. A mai tõzsde is legalább 1500-2000 forinttal tonnánként megemelkedett a búzánál, tehát nem ez a vége! Sajnos azt kell, hogy mondjam” – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Gabona Szövetség elnöke.

A liszt ára - becslések szerint- idén még további 20-25 százalékkal nõhet. A pékek szerint ez meglátszik majd a kenyér árában is. Igaz, nem egy az egyben.

„Én azt gondolom, hogy 5-10 százalékot, ha tudnánk a pékségek a termékek árában érvényesíteni, ez már elõrehaladást, elõrelépést jelentene a pékségek számára” – mondta Debreceni Attila pékmester.

Vagyis szeptembertõl legalább 10-20 forinttal kell majd többet fizetni egy kiló kenyérért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!