2024. április 24. Szerda, György.
 
Csütörtöktõl cigistop az aluljárókbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-04 12:02:11
Szerdán még igen, de csütörtöktõl már nem lehet dohányozni a fõvárosi aluljárókban.
Erre táblák, és csikktartók is figyelmeztetnek. A közterület-felügyelõk pedig majd büntetnek is, de csak egy hónap múlva. Addig türelmi idõt adnak és szórólapot osztogatnak a tilalomról.

„Hát, itt állítólag nem lehet már itt az aluljáróban, de ez egy olyan furcsa egy törvény, nem tudom” – mondta egy járókelõ.

Ha furcsa, ha nem, csütörtöktõl nem lehet dohányozni 72 fõvárosi aluljáróban.

„Nagyjából oda fognak felkerülni, ahol mindenkinek egyértelmûen látszanak, viszont az esõtõl és az idõjárás viszontagságaitól még védve vannak” – nyilatkozta Horti Zsófia, a FKF Zrt. szóvivõje.

A Fõvárosi Közterület Fenntartó figyelmeztetõ táblákat helyez majd ki a lépcsõk mellett, a Keletinél pedig már csikktartóval felszerelt kukákat is kitettek a bejárathoz, a bentiekrõl pedig leszerelték azokat.

„Bekapcsoljuk, és mind a hangot, mind pedig a fénykép-felvételt, egy pici SD kártyára menti, úgyhogy sokkal könnyebb lesz majd a bizonyítási eljárás” – nyilatkozta Líbor Zoltán, a Fõvárosi Közterület-felügyelet osztályvezetõje.

A közterület felügyelõket tíz kis kamerával szerelik fel, ezzel rögzítik majd, ki dohányzik a tilosban. Erre a térfigyelõ kamerákat is használhatják majd. Aki megszegi a szabályt, akár 30 ezer forintot is fizethet.

„Meg fogom szokni, inkább azt mondom, megszokom. Hát, biztos nem fogok az én fizetésembõl 30 ezret fizetni” – mondta Kiss Ibolya.

A RTL Híradója által megkérdezett orvos azt mondta, a passzív dohányzás elkerülése miatt lehet fontos a dohányzási tilalom az aluljárókban.

„Ott semmilyen menekülési útvonal nincsen, tehát ilyen szempontból igenis fontos, hogy - mint minden zárt területen, vagy amit sokan használnak, akik nem dohányzók- lehessen levegõt venni – nyilatkozta Müller Veronika, a SOTE Pulmonológiai Klinika egyetemi docense.

A cigarettában több mint 40 rákkeltõ anyag van, és Magyarországon a lakosság legalább egyharmada dohányzik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!