2024. április 24. Szerda, György.
 
Olasz szívet kaphatnak a magyar gyerekekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-05 12:55:02
Már az olaszországi szívtranszplantációs listára is felkerült az a két magyar kisfiú, akiket lassan már fél éve mûszívvel tartanak életben.
Így jobbak az esélyeik, mert ott jóval többen ajánlják fel halott hozzátartozóik szerveit, mint Magyarországon. Itthon mindössze az esetek 5 százalékában tudják az agyhalott szerveit kivenni, fõleg a hozzátartozók tiltakozása miatt.

„Remény az mindig van, de kétségbeesve 137 nap telt el.”

A másik kisfiúnál pedig már 167. A két mûszívvel életben tartott kisgyereket már többször bemutattuk az RTL Híradóban. Mindketten szívátültetésre várnak, de fél év alatt egyiküknek sem találtak beültethetõ szívet.

A két fiú anyja nyílt levelet írt azoknak a szülõknek, akiknek gyermeke meghal, és szívet ajánlhatnak fel Máténak és Zsoltinak. Ebben azt írják: nem kívánják más gyermekének halált, de ha már megtörténik a felfoghatatlan, valakinek jusson eszébe ez a két folyton mosolygó vidám csöppség.

A Heim Pál Kórház intenzív osztályán a donorra váró gyerekekrõl szóló híreknek is köszönhetõen egyre több szülõ egyezik bele, hogy agyhalott gyermeke szerveit mások kapják meg.

„Nálunk több mint 50 százalék fölött van a donációba beleegyezõ szülõknek az aránya, ez azt gondolom jó arány, de ritkán van” – mondta Dr. Kiss Gabriella, a Heim Pál Kórház intenzív osztályvezetõ fõorvosa.

A legtöbb kórházban viszont alig van felajánlás. Míg a gyerekeknél a szülõk beleegyezése kell a szervkivételekhez, a felnõtteknél, ha valaki nem tiltakozik élete során ellene, akkor elvileg kivehetik a szerveit. A hozzátartozók gyakran tiltakoznak ez ellen, az orvosok pedig ilyenkor nem veszik ki a szerveket.

„A transzplantációk 30 százalékát veszítjük el családi tiltakozások miatt, ez 100 szervátültetést jelent évente” – mondta Mihály Sándor, a Nemzeti Szervkoordinációs Iroda igazgatója.

Néhány héten belül létrejöhet egy megállapodás Olaszországgal, Csehországgal és Szlovákiával, amely szerint az országok adnának egymásnak átültethetõ szerveket. Ennek köszönhetõen a két magyar szívátültetésre váró kisfiút már fel is vették az olasz várólistára, így már ott is keresnek nekik megfelelõ szívet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!