2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hallatlanul kevés halat eszünkForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-09 10:50:53
Legyen a Torkos Csütörtök után halpéntek! Ezt szeretnék azok a vendéglõsök és haltermelõk, akik egy halételfõzõ versennyel népszerûsítik a halfogyasztást.
Magyarországon csak nagyon kevesen esznek halat, holott szinte itt van Európában a legtöbb túlsúlyos ember és a legtöbb szívbeteg. A halfogyasztással pedig mindkettõn lehet segíteni.

Rácponty készül egy budai étteremben. És még másik négyben. A vendéglõk a Halpéntek elnevezésû versenyen indultak. Aki nyer, az egy 20 kilós pontyot kap, és újabb versenytársakat. Az ötfordulós versennyel a halfogyasztást szeretnék népszerûsíteni a szervezõk.

„Szeretnénk azt, hogy ha lenne a torkos csütörtök után minden hónapban vagy minden héten egyszer legalább egy halas péntek: együnk pénteken halat ahogy eleink tették” – mondta Lévai Ferenc szervezõ.

Ezt nem csak a vendéglõsök, hanem az orvosok is sürgetik. A többi közt azért, mert a hal olyan zsírsavakat tartalmaz, amit a szervezet önmagában nem képes elõállítani.
Ráadásul fogyni is lehet vele, ami minden második magyarra ráférne.

„A legzsírosabb halban is kevesebb úgynevezett telített zsír van mint például a legszegényebb sertés vagy marhahúsban ezért a koleszterinszint és a trigliceridszint befolyásolásában nagyon kedvezõek” – mondta Dr. Pados Gyula, a Szent Imre Kórház fõorvosa.

Valamint csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Minden harmadik magyar egyáltalán nem eszik halat, és nagyjából ennyi a szívbetegek aránya is. Japánban, ahol évente 70 kiló halat esznek, alig történik infarktus.

A szakemberek azt mondják, aki a húsról legalább hetente kétszer áttér a halra, felére csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!