2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Sok a veszélyes anyajegy Szombathelyen Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-10 09:31:21
Több száz érdeklõdõje volt pénteken a Fõ téren tartott ingyenes egészségügyi szûrésnek.
A bõrgyógyászok a szombathelyiek egyötödénél fedeztek fel elváltozást, ám a látogatók mindössze 1%-nak volt magas a vércukorszintje, de minden ötödik embernél találtak gyanús anyajegyet.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány országjáró ingyenes egészségügyi felmérésének tizenharmadik állomása volt Szombathely. Az Erõs Antónia által létrehozott szervezet pénteken a Fõ téren mérte az érdeklõdõk egészségi szintjeit. Az egyik sátorban melanoma-szûrést tartottak a bõrgyógyászok, akik a látogatók egyötödénél fedeztek fel elváltozást. A legtöbb esetben szabálytalan, aszimmetrikus, mozgolódó anyajegyekre figyeltek fel a szakemberek, és javasolták ezek rendszeres ellenõrzését.

Az öt órás programon csak néhány esetben találtak magas vércukorszintet. Összességében a látogatók 1%-nak ment eredménye a megengedett érték felé. Míg a normál szint még étkezések után sem haladhatja meg 7,8 mmol/l-t, Szombathelyen a legmagasabb érték 10,2 mmol/l volt. Az országos átlagnál szintén kevesebb magas vérnyomást rögzítettek a munkatársak: az emberek 8%-ának volt normál értéken felül az eredménye. Sok ember volt kíváncsi koleszterinszintjére is, aminek ideális esetben 3-5 mmol/liter körül kell lennie. Szombathelyen minden hatodik embernél állapítottak meg magas koleszterinszintet a szakemberek, a legmagasabb esetben 8.5-öt mutatott a készülék.

A rendezvényen nagy sikere volt a testösszetétel monitorozásnak is, ahol a szakemberek a testben lévõ izom és zsír arányát állapították meg, majd testre szabott tanácsot adtak a napi bevihetõ kalóriamennyiségrõl. Bõr és hajdiagnosztikára is sok ember volt kíváncsi. Szombathelyen az eredményeket gyógyszerészek elemezték, részletes és egyedi rizikó-becslést tartottak minden egyes érdeklõdõnek.

Az ECSET országjáró felmérése tovább folytatódik, a következõ állomás Debrecen központjában lesz, augusztus 13-án. A programsorozat hivatalosan az ötödik Egy csepp Világnapon zárul le, 2010. november 14-én a SYMA Csarnokban, ahol kiderül, melyik megyeszékhely nyeri el az ország „Legegészségesebb városa” díjat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!