2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Alkalmi munka: könnyebben és olcsóbbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-10 10:24:22
Augusztus elsejétõl megváltoznak az egyszerûsített foglalkoztatás szabályai. Az új rendszer sokkal kevesebb adminisztrációval jár, ...
egyszerûbb és olcsóbb is - számolt be a változásokról pénteken Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára Balatonfüreden.

Április elsején szûnt meg az alkalmi munkavállalói kiskönyv, ami helyett új szabályozás lépett életbe. Az új rendszert azonban sok kritika érte, fõleg az adminisztrációs terhek miatt, ezért változásra volt szükség. Míg április elõtt 400 ezer idény- és alkalmi munkást foglalkoztattak, addig áprilistól már csak ennek a felét.

Míg korábban 18 adatot kellett megadni egy munkavállaló bejelentéséhez és jelenléti ívet kellett vezetni, augusztus elsejétõl az ügyfélkapun, telefonon vagy december elsejétõl akár SMS-ben is eleget tehet bejelentési kötelezettségének a munkaadó. Ehhez csupán a munkáltató adószáma, a munkavállaló adóazonosító jele és TAJ- száma lesz szükséges. Ezen kívül a bejelentésnél meg kell adni a foglalkoztatás jellegét, hogy alkalmi vagy idénymunkáról van-e szó, és a munkával töltött napok számát is.

Az új rendszerrel teljesen kiiktatják a papíralapú adminisztrációt, amelytõl a visszaélések számának csökkenését is remélik - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára.

Az új rendszer a munkaadónak is sokkal olcsóbb, míg egy idénymunkás esetében napi ötszáz, addig alkalmi munkavállaló esetében napi ezer forintot kell fizetnie közteherként.

Idénymunkánál egy munkavállalót a korábbi 90 nap helyett legfeljebb 120 napig lehet foglalkoztatni, míg az alkalmi munkavállalót 90 napig. További változás, hogy az alkalmi munkavállaló jogosult marad az álláskeresési ellátásra is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!