2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Ha ünnep alatt kellene valami....Forrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-12-18 14:29:54
A karácsony az év legnagyobb ünnepe, ilyenkor bezár a bazár és mindenki szerettei körében, az otthonában ünnepel. Sajnos - Murphy törvényei szerint - az ünnepek alatt is elfogyhat a cukor, a tej, sõt a fogunk is megfájdulhat vagy éppen rosszul is lehetünk. Lássuk, milyen szolgáltatások mikor elérhetõek karácsony alatt és újév elõtt!

Orvost!

Sajnos a betegségek, balesetek, rosszullétek nincsenek tekintettel az ünnepekre. Ilyenkor is elcsúszhatunk, törhet ki kezünk-lábunk, megégethetjük magunkat, megfájdulhat a fogunk vagy amik a leggyakoribbak: elronthatjuk a gyomrunkat, szálka akadhat a torkunkon. Az orvosi ügyeletek karácsonykor ugyanúgy mûködnek mint a hétvégi ügyeletek, ám ha ebben nem vagyunk jártassak, akkor tekintsük át az orvosi ügyeletek gyûjtõportálját vagy érdeklõdjünk telefonon.

Gyógyszertárak

December 24-e hétköznapra esik, de egy 2006-os törvény értelmében legkésõbb délután kettõkor be kell zárni az üzleteknek, jellemzõen a gyógyszertáraknak is. A patikák ünnepi nyitva tartására szombati rend érvényes ezen a szerdán, lakóhelyenként érdemes utánanézni - kerületenként is -, hogy melyik gyógyszertárba mehetünk az ünnepek alatt. Kisebb városokban, Budapesten kerületenként egy-egy gyógyszertár tart ügyeletet. Karácsony elsõ és második napján - december 25-26 - zárva tartanak a patikák, mint ahogy január 1-jén is. Szilveszter szerdára esik, ilyenkor szombati nyitva tartás lesz érvényben a legtöbb gyógyszertárban.

Szaladj le a boltba!

2006 június 1-jén lépett hatályba az új kereskedelmi törvény, mely szerint a  karácsonyi nyitva tartás egységes: december 24-én 14 óráig szolgálhatják ki vásárlóikat az üzletek. December 25-én és 26-án természetesen rácsok mögött árválkodnak a boltok, az év utolsó napján többnyire  szombati nyitva tartás szerint üzemelnek. Ez utóbbiról azonban egyénileg dönthetnek a kereskedõk, s jellemzõen sok helyen egész éjjel utántölthetjük apadó pezsgõkészletünket. Újév elsõ napján azonban még õk is pihennek.

Bank, posta

A hivatalok az ünnepek alatt zárva tartanak, valószínûleg ezt senki sem bánja, december 22-én szolgáltatnak utoljára, majd december 29-30-án nyitják meg kapuikat a nyughatatlan ügyfelek elõtt, s az új esztendõben január 5-tõl rendes nyitva tartás szerint mûködnek. Az internetes utalásokban is lehet csúszás, de a bankautomaták természetesen folyamatosan mûködnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!