2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Õszre kiköszörülik a csorbát FerihegyenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-23 12:09:49
Augusztus 30-ig kell kijavítani a biztonsági hibákat Ferihegyen - tudta meg az RTL Híradó.
A repülõtér ugyanis tavasszal megbukott egy nemzetközi teszten és emiatt sorolták át a nem biztonságos repülõterek közé. A Budapest Airport a tárgyi hiányosságokat már pótolta, a személyzet oktatása pedig jelenleg is tart. A leminõsítés hatását külföldön is érezheti az, aki Ferihegyen szállt fel.

Útlevélellenõrzés római Fiumicino repülõtéren. A turisták nem értik, miért kell elõvenniük az okmányokat, hiszen a schengeni csatlakozás óta erre nincs szükség. Azért, mert Ferihegy tavasszal megbukott a biztonsági teszten. Azóta minden, Budapestrõl érkezõ járatot a nem schengeni terminálra irányítanak, oda, ahol az átszállókat újra átvizsgálják. A többi utasnak, mondjuk aki Rómába megy nyaralni, meg kell mutatnia az igazolványát. Így van ez szinte az összes európai repülõtéren.

Csak üvegfal mögül integethetnek a rokonok Budapesten. Aki épp száll fel a gépre, azt már átvizsgálták. Le kellett venniük ékszereiket, övüket, cipõjüket és a kézipoggyásszal együtt be kellett tenniük az átvilágító gépbe.

Hogy milyen hiányosságokat találtak a nemzetközi ellenõrök a repülõtéren, azt titkos adatnak minõsítették. A Budapest Airporton kívül három hatóság van jelen a repülõtéren, még egymás hibáiról sem tudhatnak. És ezeket mindenkinek magának kell kijavítania.

Az RTL Híradó információi szerint a légügyi hatóságnál ezért külön bizottságot hoztak létre, õk hangolják össze a teendõket.

„A légügyi hatóság elvárásai szerint augusztus 30-ra kell a Budapest Airportnak jelenteni azt, hogy minden egyes hibát, hiányosságot kijavított. Nagyon remélem, hogy december közepére, ha minden rendben lesz, Ferihegy visszakapja a clear státuszt” – mondta Márton Attila légügyi miniszteri biztos.

A Budapest Airport kommunikációs igazgatója szerint a nekik megadott listáról mindent idõben ki tudnak pipálni.

„Ami technikai jellegû javítás az megtörtént. A terv szerint haladunk. Egy nagyon intenzív képzési és felügyeleti idõszakba vagyunk, ami utasbiztonsági és személyzeti ellenõrzést érinti” – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója.

A határidõ lejárta után a magyar hatóságok 6 hétig tesztelik majd Ferihegyet. Ha minden rendben lesz, akkor az Európai Unió légügyi hatósága dönt, hogy visszaadja-e Ferihegynek a biztonságos státuszt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!