2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ünnepi lakáshangolóForrás: nõi lapozó
Utolsó módosítás: 2008-12-23 09:38:20
Fontos, hogy lakásunkat is felkészítsük a közelgõ ünnepre. Sokan nagytakarítást rendeznek karácsony elõtt, és díszekkel varázsolnak ünnepi hangulatot az otthonukban, ami fontos része az ünnepre hangolódásunknak. A dekorálás adventkor megkezdõdik a legtöbb lakásban, de még mindig nem késõ.

A legelterjedtebb és leglátványosabb díszek természetesen az izzósorok és a különféle világító ablakdíszek, ma már itthon is sokan öltöztetik ezek valamelyikével ablakaikat, elõkertjüket és az utcát. Persze nem mindenki szereti a mesterséges fényeket, ám a hangulat nekik is kell: ablakokra mûhóval könnyen fújhatunk különbözõ mintákat - hópelyheket, hóembert és csillagokat - , ez a kicsiknek kitûnõ szórakozás, és az ünnep végével egyszerûen lemosható az ablakról. Permetezhetõ mûhó minden virágüzletben és az ünnep közeledtével a nagyobb élelmiszerboltokban is beszerezhetõ pár száz forintért. A legkisebbekkel mûhó helyett fehér papírból is vághatunk ki kis hópelyheket mintázó formákat, amelyeket szintén az ablakra rögzíthetünk, ragasztóval, szalaggal, damillal. Olcsó és kedves hóesés varázsolható így a szürke téli napokra az ablakokra, könnyed függesztés esetén a fûtõtestrõl felszálló meleg hõ még meg is táncoltatja a pelyhecskéket.

A karácsonyi hangulathoz a meghitt fény és a kellemes meleg is hozzá tartozik, elõkerülnek hát a gyertyák mindenféle méretben és formában, s persze itt is lehetünk kreatívak. Csillag vagy fenyõfa alakú gyertyákból szép ünnepi kompozíciókat hozhatunk létre a nappali asztalára, de egyre divatosabbak az úszó kompozíciók is. Egy nagy üvegtálba vizet eresztünk, bele úszó gyertyákat süllyesztünk, akár színeset, illatosat is, s a gyertyák közé rozmaringszálakat, esetleg kisebb fenyõágakat szórunk. Olcsó és egyszerû, s talán az egyik leghangulatosabb és legbiztonságosabb módja a természetes fény gyújtásának. Egyszerû kocsis gyertyát vásárolva pedig egyedi darabokat készíthetünk a következõképpen. Pár gyertyát egy kiselejtezett lábosban felolvasztunk, díszítésre szánt gyertyáink oldalára vékony leveleket vagy csillámos motívumokat illesztünk. A kanócnál fogva a felolvadt viaszba mártva a minták vékony bevonatot kapnak, s pár perc száradás után kész is van az egyedi dísz vagy a személyre szóló apró ajándék.

Az ebédlõasztalt vagy a nappaliban lévõ dohányzó asztalt is díszíthetjük speciális asztaldísszel, virágboltokban készen is vásárolhatunk ilyeneket számtalan formában, de saját kezûleg is elkészíthetjük õket. Ha a kreatív megoldást választjuk, szükségünk lesz vizes tûzõhabra, vagy más néven oázisra, egy szép kerámiaedényre, néhány fenyõágra és termésre, valamint tetszés szerint gyertyákra, masnikra és drótra. Az oázist a tál méretére vágjuk és beletesszük, majd tetszés szerinti kompozícióban ebbe szurkáljuk a faágakat, a gyertyákat és a terméseket, melyek rögzítéséhez ha szükséges, használjunk drótot. Hasonló alapanyagokból koszorút is készíthetünk, az utóbbi években nagyon divatossá váltak a természetes anyagokból, termésekbõl, bogyókból, ágakból kialakított adventi díszek ajtóra vagy asztalra. Az eljárás hasonló, csak az oázis helyett a készen vett koszorúalapra rögzítjük a nekünk tetszõ anyagokat, ragasztópisztollyal és dróttal rögzítve ezeket. Ha asztalra szánjuk, a gyertyákat egy erõsebb dróttal szúrjuk a koszorúba, felmelegített vége pedig könnyen csúszik a viaszba.

Asztali díszt készíthetünk mézeskalácsból is. Mikor készítjük a süteményt, formáljunk körülbelül öt-tíz darab egyre kisebb, csillag formájú süteményt. Sütés után fehér cukormázzal díszítsük õket, közepükre fúrjunk hurkapálcával lyukat, és fûzzük egymás fölé õket úgy, hogy felfele csökkenjen a méretük, és már kész is a mézeskalács karácsonyfa, amely az asztal eredeti és látványos dísze lehet.

Szárított narancshéjakból készíthetünk fellógatható, mutatós és illatos díszeket némi kézügyességgel. Vágjunk egy narancsot karikára, szárítsuk meg, majd fûzzük cérnára õket - a narancsok mellé masnikat is köthetünk, de vegyíthetjük a narancsokat citromkarikákkal és fahéjrudakkal is. Az így kapott díszt bárhova felakaszthatjuk, összetekerve az asztalra is helyezhetjük, és kifejezett elõnye, hogy jövõre is felhasználhatjuk az elkészített díszeket.

Kertünket, udvarunkat sem csak égõkkel csillogtathatjuk. Nappal is szépen mutat, ha a bokrok, fák ágaira óriási díszgömböt akasztunk, ráadásul ezek a gömbök madáretetõként is funkcionálhatnak, ha a közepüket kitörjük vagy eleve törött díszeket lógatunk ki, a belsejükbe magvakat, kukoricát, lenmagot téve. Nagyon kedves meglepetés fõleg a gyerekeknek, ha a madarak is hozzánk jönnek ünnepelni, és dekorációnak sem utolsó látvány. Arra mindenképpen vigyázzunk, hogy a díszek éleit csiszoljuk le dörzspapírral vagy ragasszuk le, nehogy bennünk vagy a madarakban kárt tegyenek az szúrós élek.

Hozzászólások
Beküldte: Kritikus (2008-12-23 12:57:37)

Érdekesek ezek a karácsonyi cikkek! Teljesen ráhangolja az embert az ünnepre!

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!