2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Több fizetésre számítanak a tanárokForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-31 11:48:29
Legalább „gesztusértékû” béremelésre, vagyis minimum 1-1,5 százalék körüli keresetkiegészítésre számítanak a tanárok jövõre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ha idén nem is, ...
jövõre mindenképpen sort kell keríteni erre, mert a kormány által hangoztatott szakmai szempontok mellett a tanárok anyagi megbecsülésére is szükség van a pedagóguspálya presztízsének visszaállításához.

„Egy kezdõ tanár most alig több mint bruttó 130 ezer forintra számíthat, és a többiek bére is nagyon alacsony. A hosszú távú cél az, hogy a pedagógusbérek vásárlóértéke az uniós szintet érje el, ami a jelenlegi bérek 2,5-szerese. Ez egyelõre csak álom, a szakszervezet azt azonban szeretné elérni, hogy a ciklus végére minden tanár 25 százalékos emelést kapjon” - mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

„Az elmúlt idõszakban egyhavi fizetést, az éves bér körülbelül 8 százalékát vették ki a közalkalmazottak zsebébõl, amit a lehetõ leghamarabb vissza kell tenni. Emellett minél elõbb vissza kell forgatni a közoktatásba azt a több mint 100 milliárd forintot, amelyet az elõzõ kormány az elmúlt 4 évben kivett abból” – nyilatkozta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

Az érdekképviselet üdvözölte az oktatási kormányzat azon törekvését, amely az eddigieknél több teret enged a pedagógusi munkának. Idén szeptember elsejétõl újra a tanárok dönthetnek a buktatásról, és a második évfolyamtól kezdve a szöveges értékelés illetve az érdemjegy között is választhatnak.

„A tanárközpontú szemlélet remélhetõleg tényleg új helyzetet teremt a közoktatásban” - mondta Kertész Ágnes, a PDSZ elnökségi tagja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az érdekképviselet visszaállítaná a korábban elvett heti 2 tanórát, és a 2-4 havi helyett havi szinten tartaná a munkaidõkeret alapú elszámolást is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!