2024. április 24. Szerda, György.
 
Soha nem látott fejlõdés Berettyóújfaluban!Forrás: eszaon
Utolsó módosítás: 2008-12-29 16:17:47
Berettyóújfalu - A közelmúltban 1,5 milliárd forintos iskolafelújításra nyert Berettyóújfalu támogatás; a napokban ismét örömhírrõl adhatunk hírt, ugyanis a város belvárosa szinte teljesen megújul!

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Észak-alföldi régióban is megszületett a döntés a nem megyei jogú városok fõtér rehabilitációjáról.

Szabolcs-Szatmár négy, Szolnok három, Hajdú-Bihar megye egy városa kapott támogatást, mégpedig a volt „csonka Bihar megye” székhelye Berettyóújfalu.

A 2013-ig szóló programra 121 milliárd forint jut, ebbõl a mostani döntés az önkormányzati és befektetõi forrásokkal együtt összesen 6,6 milliárd forintos fejlõdést jelent. Ebbõl Berettyóújfalu városközpontja összesen 663 millió, amelyhez a város közel 520 millió forintos támogatást kapott -mondta szerdai sajtótájékoztatóján Gyula Ferencné, a térség szocialista parlamenti képviselõje.

A berettyóújfalui városközpont fejlesztése során rendezvénytérré alakítják át a Szent István teret, melynek során a terület új díszburkolatot, térvilágítást és térhangosítást kap, emellett a tûzoltóság parancsnoki épületét rendezvényközponttá fejlesztik. A beruházás összköltsége 156 millió forint, amely közel 133 millió forint támogatásban részesül.

A Szent István tér mellett egy kiegészítõ rendezvény teret alakítanak ki, a mozi elõtti területen. Ezt a területet szintén díszburkolattal, egyedi térvilágítással és térhangosítással látják el, valamint új növényeket is telepítenek és utcabútorokat helyeznek ki. A térfejlesztés költsége összesen 48 millió forint, amely számára közel 41 millió támogatást ítéltek meg.

A belvárosban összesen 86 személygépkocsi számára alakítanak ki parkolóhelyet 42 millió forintért, 21 millió forint támogatással; valamint a Kálvin téren és a Kossuth utcában egy sétányt alakítanak ki díszburkolattal, növényzetek és utcabútorok kihelyezésével 97,5 millió forintért, közel 83 millió forintos támogatással.

Mindezek mellett a Népliget rehabilitációját egy 25 millió forintos beruházással – közel 21,5 millió forintos támogatással – valósítják meg, melynek keretében elvégzik a szükséges térburkolati-és zöldterületi-fejlesztéseket, valamint új játszótéri eszközöket helyeznek ki a területre.

Több mint 33,5 millió forintba kerül a tûzoltóság parancsnoki épületének felújítása, amelyhez a város közel 17 millió forintos támogatást nyert. A rendezvényközponttá alakítás során a meglévõ két szintes irodaépületen magas tetõt építenek, valamint elvégzik a szükséges homlokzat felújítást.

További jó hír, hogy összesen 100 millió forintba kerül majd a Megyeháza épületének felújítása, amely számára több mint 76 millió forintos támogatást ítéltek meg.

- Mint ismert,  Trianon után "Csonka-Bihar" megyeszékhelye lett Berettyóújfalu. Akkor ez a Vármegyeháza volt. A beruházás során elvégzik az épület bõvítését, valamint a közösségi helyiségek korszerûsítését, de elengedhetetlenül szükségessé vált a homlokzati fal utólagos vízszigetelése, a külsõ homlokzat hõszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint a tetõhéjazat cseréje is -sorolta a felújításokat képviselõ.

Az épület 500 m2-en gazdasági szolgáltató házként fog üzemelni, vagyis az önkormányzat gazdasági szereplõk részére kívánja bérbe adni az épület 29,11 százalékát. A volt Megyeháza ugyanakkor közigazgatási funkciókat is el fog látni, 70,89 százalékban, 1217,7 m2-en: olyan intézmények kapnak itt méltó elhelyezést, amelyek a közszféra ügyfélbarát, szolgáltató funkcióit fogják erõsíteni és mûködésükkel hozzájárulnak a kistérség hatékonyabb szervezéséhez, valamint a kisebbségek helyzetének javításához.

- A beruházás révén egy olyan szép épületet kapunk, melyrõl csak álmodhattunk, vagy csak régi képeken láthattunk. A felújított épület révén méltó helyet kap a Megyeháza díszterme, mely számtalan közösségi térnek ad helyet: hangversenytõl egészen az író-olvasó találkozókig -mondta Gyula Ferencné.

Több mint 2 millió forintért végzik el a Bajcsy-Zsilinszky utca gyermekruházati üzlet felújítását, melynek keretében elvégzik az épület külsõ homlokzat felújítását, energiakorszerûsítését, a nyílászárók cseréjét, valamint a lapos tetõ magasítását.

Emellett 8 millió forintért, 4 millió forintos támogatással az Újfalusi Gazdabolt, valamint elvégzik a mozi épületének teljes rekonstrukcióját.

Egy 48 millió forintos projekt keretében megújul a belsõ burkolat, elvégzik a létesítmény épületgépészeti és villamossági felújítását, valamint átépítik a fõhomlokzatot. Ám mindenek elõtt az Önkormányzat megvásárolja a létesítményt.

Az átfogó rehabilitációs program keretében közel 46 millió forintos beruházással, közel 39 millió forintos támogatással valósítják meg a Református Templom tetõszerkezetének felújítását.

- Nagyon rossz állapotban van a Református Templomunk, így a tetõ rendbetétele mindenképpen elõrelépés, de reméljük, hogy a késõbbiekben a falakra és a belsõ felületre is tudunk majd valamilyen módon támogatást szerezni.

A térségi Integrált Szakképzõ Központ létesítésének részeként felújítják a Kálvin tér 5 szám alatti „bank épület” homlokzatát, melynek keretében elvégzik az utcai homlokzat utólagos falszigetelését és hõszigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét, valamint a tetõ felújítását. A beruházás összköltsége 15 millió forint, melyhez a város 7,5  millió forint támogatást nyert.

Nadányi Zoltán volt fõlevéltárusunk, aki ismert költõ is, csipkelõdõ verseiben többször nevezte Berettyóújfalut faluvárosnak. Ha ez a több mint fél milliárdos felújítás megvalósul, lehet, hogy lenéz fent a felhõk mögül és már egy valódi, igazi szép kis várost lát a faluváros helyett -zárta sajtótájékoztatóját Gyula Ferencné.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!