2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tudnivalók a tûzijátékokról Forrás: fogyasztók.hu
Utolsó módosítás: 2008-12-30 08:40:21
Egyes tûzijátékok egész évben kaphatók, mások csak négy napig vásárolhatóak meg és csak tizenkét óra hosszan használhatóak fel legálisan. És vannak olyanok is, amiknek a beindításához külön hatósági engedély kell. Szétnéztünk a szilveszteri tûzijátékok között.

A választék

A szilveszteri petárdadurrogtatás hatalmas és felejthetetlen élmény - legyünk kilenc, vagy kilencvenkilenc évesek. Igazi adrenalinbomba, és szakszerûen kezelve a petárdákat, cseppet sem veszélyes móka. A népnyelv által csak petárdaként emlegetett valami valójában tucatnyi fajta, tucatnyiféleképpen kezelhetõ pirotechnikai eszközt jelöl. Avatatlan szemmel elsõre a durranós és a fényes verziót különböztetjük meg. Szakértõk dobható és tûzijáték-telepes típusokról beszélnek. Érvényes kormányrendelet szerint pedig öt kategória létezik. Hatóanyag-tartalom alapján mindet más-más körülmények között szabad elhasználni.

 

A petárda hivatalos definíció szerint az elsõdlegesen durranó hangot adó termék. Honunkban a petárda árusítása, használata és tárolása minden körülmények között tilos. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a petárda miért veszélyesebb, mint villanó vagy szikrázó párja. Informátorunk szerint csupán a kulturálatlan használat és a lakossági tiltakozás eredménye, hogy 2005 óta tilos a petárdázás Magyarországon. Ha úgy használjuk a petárdát, ahogy kell, semmivel sem tesszük ki nagyobb veszélynek környezetünket, mintha bármely más tûzijátékot lõnénk. Helytelen használat esetén pedig ugyanannyira veszélyes, mint a többi. Ha rosszul számítjuk ki, mikor robban, súlyos sérüléseket szerezhetünk. Erre nagyobb az esély akkor, ha egyszerre több petárdát szeretnénk meggyújtani - ilyenkor elsõsorban kezünk és arcunk van veszélyben.

Ha privát tûzijátékot tartunk, rengeteg fajtából válogathatunk - hang-, fény-, szikra-, köd- vagy füsthatás szerint, ahogyan kedvünk tartja. Egy tisztességes tûzijáték kétezer forint körül kapható - lehet ez akár egy nagy, vagy több kisebb darabból álló szett. Az egyik közkedvelt forma a római gyertya. Meggyújtáskor sorozatosan lövellnek ki belõle a szikrák, ropognak és fénylenek. Elõtte azonban nem árt egy korláthoz kötözni. Aki átrágja magát a kormányrendeleten, látja, hogy a római gyertyával a legtöbb vonatkozásban szigorú kivételt tesznek. Szakértõnk szerint ez a fajta kiemelés indokolatlan, mivel a római gyertya nem veszélyesebb a többi más terméknél. Az ára kétezer forint körül mozog. A másik közkedvelt tûzijátékforma a rakéta. A beindításkor kiáramló gáz íves röppályát ad a fénycsóvának. A rakétákba általában nyelet szerelnek, így földbe szúrva, vagy hosszú nyakú üvegbõl is indítható. Egy rakéta ára háromezer forint körül mozog.


Szigorú szabályok között

Anélkül ne menjünk bele semmilyen vásárlásba, hogy nem ismerjük a szabályokat - legalább nagyvonalakban. Rakétát, tûzijátékot vagy gyertyát, függetlenül attól, hogy melyik osztályba tartozik, csak tizennégy éven felüliek vásárolhatnak.
Az idén érvényes kormányrendelet öt fajtára osztja a „tûz mûvészete” eszközeit. Elsõ osztályba az úgynevezett játékos pirotechnikai eszközök tartoznak. Ezek akár lakásban is használhatók, nettó hatóanyag-tartalmuk nem haladhatja meg a 7,5 grammot. Ide tartoznak a torta-tûzijátékok vagy a kisebb rakéták.
A második pirotechnikai osztályba a kültéri használatra szánt petárdákat sorolják, nettó hatóanyag-tartalmuk 75 gramm is lehet. Ehhez a kis tûzijáték csoporthoz tartozik a római gyertya vagy a vetõcsöves tûzijáték.

A közepes tûzijátékok csoportjába sorolt eszközök már csak kül- illetve nagy, nyitott területen használhatók. A nettó hatóanyag-tartalom már 300 gramm. A négyes és az ötös kategória termékeinek használatát szakemberekre kell bíznunk. Ezek már a nyilvános rendezvényeken, pirotechnikusok által üzemeltetett vagy fegyveres- és rendvédelmi szervek által birtokolt pirotechnikai eszközök csoportja.

Jövõre ez a kategória-beosztás is átalakul - tájékoztatott a Pyropont bolt. Várhatóan bõvítik azon termékek listáját is, amelyeket egész évben lehet majd kapni.

Mikor?

Az I. pirotechnikai osztály termékeit az év minden napján megvehetjük. Kormányrendelet szerint az I. és a II. osztályba tartozó termékek december 28. és december 31. között árusíthatók és december 31. este hat órától másnap reggel hat óráig szabadon felhasználhatók. Ha ez alatt a tizenkét óra alatt meggondoltuk magunkat, vagy nem voltunk olyan állapotban, hogy durrogtatni tudjunk, akkor jó ha tudjuk, hogy a kereskedõnek - ingyen - január 5-ig át kell vennie a megmaradt I. és II. osztályba tartozó termékeket. Ha az év többi napján szeretnénk durrogatatni, kivéve, ha a termék nem elsõkategóriás, akkor jön a bürokrácia kacskaringója - a megjelölt hatóság engedélyt, helyszínrajzot kér - semmit sem bízva a véletlenre

 

 

Hol?

Saját rendezésû tûzijátéknál fontos, hogy megbízható helyrõl szerezzük be a durrogtatnivalót. December 28. és december 31. között általában nagy áruházak parkolóiban találhatunk ideiglenes, kitelepült árusokat. Elõírás, hogy egy megbízottuknak január 5-ig ott kell lennie, átvenni a visszahozott darabokat. Tûzijátékra-valót az egész évben nyitva tartó pirotechnikai boltokban vehetünk. Õk szintén január 5-ig veszik be a nem felhasznált darabokat. Csomagküldõ szolgálathoz ne forduljunk, hiszen a szállítás postai vagy futár útján rendeletileg tilos.

 

Pozor!!!

Nem elég a tûzijátékot illetékesektõl megvenni - a használati utasítást is ajánlatos elolvasni! Nem jó a forgatókönyv, ha egyik kezünkben a papírral, a másikban pedig a begyújtott rakétával figyelnek bennünket izgatott szeretteink. Ez esetben ugyanis nagy valószínûséggel mindnyájan felrobbanunk. Nincs jó vége annak sem, ha szétszedjük a tûzijátékot - ha többet akarunk tudni, válasszuk a megismerés valamilyen biztonságosabb formáját. Mindig olyan helyen hozzuk mûködésbe a robbanó anyagot, ahol nem akadályozza semmi a kilövést - sem fölfele, sem oldalirányban. Ha pedig a rakéta nem szeretne csak azért sem elindulni az éjszakába vigyük vissza a (f)eladónak. Még kijózanodni is van idõnk, hiszen január 5-ig várják a hibás darabokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!