2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Merre tart a lakáspiac 2009-ben?Forrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-12-30 09:11:33
A 2008-as évet mindenképpen trendfordulóként értékelhetjük a lakáspiacon - állapítja meg az Otthon Centrum hétfõn nyilvánosságra hozott elemzése.

Az értékesítés már év elejétõl lelassult, és a remény, hogy a magyar piacot elkerüli a nemzetközi pénzpiaci válság, októberre szertefoszlott. 2009 minden bizonnyal a piactisztulás jegyében zajlik majd, az elemzés szerint azonban a lakásminõség javítását célzó építési és energiahatékonysági elõírások pozitív hatását mérsékelheti a lakossági igények változása és a kereslet beszûkülése.A pénzügyi és gazdasági válság által érintett ingatlanpiac minden területén szelekció várható; az elmúlt idõszak piactisztító hatása tovább érzõdik 2009-ben: a nem megfelelõ pénzügyi háttérrel rendelkezõ fejlesztõk kivonulhatnak a piacról, vagy megszûnnek és hasonló folyamat várható az ingatlanértékesítõi oldalon is.

A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztõ részletek drasztikus emelkedése miatt hosszabb idõtávra kiható szerkezeti következményekkel számolnak a lakáspiacon az Otthon Centrum ingatlanközvetítõ hálózat szakértõi. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméretek csökkenése lehet. A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt az elemzés szerint reális annak a lehetõsége, hogy jövõre az újonnan induló projekteknél a lakásméreteket, illetve a lakások szobaszám szerinti összetételét már a változó vevõi igényekre szabják.

A hitellehetõségek beszûkülése lassította ugyan a keresletet, azonban a tõkepiacok gyengélkedése miatt a befektetõk egy része az ingatlan felé irányította figyelmét, így az egyrészrõl csökkenõ keresletet a befektetési célú ingatlanvásárlások ellensúlyozhatják. Ami az ingatlanárakat illeti, az új építésû ingatlanok esetében a fejlesztõk finanszírozási nehézségei, a források drágulása miatt reálisan áremelkedés várható. Ennek ténye és mértéke természetesen a beruházó döntésétõl függ, s így az értékesítési kényszerben lévõ cégek akár csökkenthetik áraikat, a használt lakások esetében azonban stagnálásra, esetleg némi árcsökkenésre is számítani lehet.

Az Otthon Centrum szakértõi a jelenlegi helyzetben is lehetõséget látnak; várakozásuk szerint a nem versenyképes irodák kiesésével, és a vevõk fokozódó bizonytalanságával gyorsabban növekedhet a piacon a professzionális ingatlanközvetítés részesedése, és ezen belül pedig felerõsödhet a nagy hálózatok szerepe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!