2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A jövõ szellemvárosai: most még megnézheted õket, 2100-ban már nem!Forrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-09-17 16:46:18
A Forbes magazin összeállított egy csokrot azokból a városokból, melyek az évszázad végére teljesen eltûnhetnek. Az okok között szerepel az elnéptelenedés, az elsivatagosodás, a talajerózió, a tengerszint emelkedése, vagy akár az ivóvíz hiánya. A mi generációnknak még lehetõsége nyílik ellátogatni ezekre a településekre, de a dédunokáink ezt már valószínûleg nem tehetik meg.

Velence, Olaszország (ok: a tengerszint emelkedése miatt elsüllyed a város)

A csatornák városát az évszázad végére elnyelheti a tenger, mivel az épületek süllyedése és a tengerszint emelkedése felgyorsult az elmúlt idõszakban. Számítások szerint a süllyedés mértéke 24 centiméter volt az elmúlt száz évben. Az olasz kormány a város megmentésére irányuló megoldásokat szorgalmaz, de a süllyedés mellett a tengerszint emelkedése is ellenük dolgozik.

Nápoly, Olaszország (ok: vulkánkitürés)

A város felett magasodó aktív vulkán, a Vezúv idõszámításunk szerint 79-ben már megmutatta, hogy mire képes, amikor teljesen elpusztította Pompej városát. Azóta százévente legalább egyszer voltak kisebb-nagyobb kitörések, utoljára 1944-ben. A hegy lábánál található Nápolyi-öbölben körülbelül négymillió ember él, akik közül félmillió ember otthona a kifejezetten veszélyesnek nyilvánított övezetben található.

Timbuktu, Mali (ok: elsivatagosodás)

Nem csak Mali, hanem a Szahara déli részén található országok általános problémája, hogy a zöld területeket lassan, de biztosan elnyelik a homokdûnék, sivataggá változtatva a korábban virágzó környezetet. Az egyik legveszélyeztetettebb város a maliban található, több mint ezer éves múltra visszatekintõ Timbuktu. Vannak próbálkozások a területek visszahódítására, de a növényzet mesterséges telepítése nem mindig vezet eredményre.

Banjul, Gambia (ok: a tengerszint emelkedése, talajerózió)

A tengerszint emelkedése a kis nyugat-afrikai ország, Gambia fõvárosát sem kíméli. Az ország végleg elveszítheti legjelentõsebb városát, amely a talajerózió kedvezõtlen hatásaival is folyamatos harcot folytat.

Mexikóváros, Mexikó (ok: az ivóvíz hiánya, süllyedés)

Mexikóváros egy lápos, ingoványos területre épült, becslések szerint a város bizonyos pontjai 9 métert süllyedtek az elmúlt száz évben. A vízgyûjtõ terület kiaknázása már súlyos méreteket öltött, szakértõk szerint a város 20 millió lakosának bármelyike, amikor elfogyaszt egy pohár vizet, a város tovább süllyed egy picit. Nem csak ez probléma, ugyanis a szárazság miatt az ivóvízforrások az évszázad végére teljesen elapadhatnak.

Detroit, USA (ok: elnéptelenedés)

Az amerikai iparvárosban hat évtized alatt a felére csökkent a népesség, jelenleg már egymillió alatt van a lélekszám. A népességfogyás üteme lassul ugyan, de a folyamatot továbbra is fenntartja a magas munkanélküliség. Az évszázad végére ha nem is tûnik el teljesen a város, de hogy a mai lakói közül csak kevesen ismernének rá, az borítékolható.

Ivanovo, Oroszország (ok: elnéptelenedés)

A szovjet idõszak textilipari központja a fõvárostól északkeletre található. A lakók száma már félmillió alá csökkent, de tovább esik. A nõk száma jóval meghaladja a férfiakét, a születések száma visszaesett, a halálozási ráta már húsz éve folyamatosan emelkedik, a képzett fiatalság a fõvárosba költözik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!