2024. április 24. Szerda, György.
 
Csökmõi az Év tájházaForrás: Csökmõi Mozaik/ Parais A.
Utolsó módosítás: 2010-09-29 14:01:57
Hatodik alkalommal került kiosztásra az "Év tájháza" elnevezésû díj a Magyarországi Tájházak Szövetségének jóvoltából. A neves díjat idén a Csökmõi Tájház kapta meg a színvonalas programjaiért, valamint a közelmúltban befejezett fejlesztéséért. A díjat 2010. szeptember 25-én, Kiskõrösön vehették át a tulajdonosok.

Az "Év tájháza" díjat a Magyarországi Tájházak Szövetsége alapította. Ezzel az elismeréssel szeretnénk felhívni a figyelmet a valóban színvonalas tájházakra. A díjra olyan tájházak pályázhatnak, akik tagjai a szövetségnek és a pályázást megelõzõ évben mûködési engedéllyel rendelkeztek. A bíráló bizottság látogatást tesz minden pályázónál és ez alapján döntik el, hogy az adott évben ki érdemli meg a díjat. 2003 óta hat tájház birtokolja a díjat, melyet a Fertõhomoki Tájház (2003), a Bátai Tájház (2005), az Ócsai Tájház (2006), a Kiskõrösi Szlovák Tájház (2007) és a Dunaharaszti Tájház (2009) mellett a megtisztelõ címet most már a Csökmõi Tájház (2010) is magáénak tudhat. A díjjal többek között az "Év tájháza" emléktábla is járt, mely már kikerült az épület falára. A tájház 2005-ös alakulása óta ez a legnagyobb elismerés, melyet megkaptak az elmúlt idõszak rendezvényeinek, munkáinak, fejlesztésiéinek köszönhetõen. Z. Nagy Tibor és felesége ezúton is köszöni mindazoknak a segítségét, akik bármivel hozzájárultak az elmúlt 5 év sikeréhez.

Galéria
Hozzászólások
Beküldte: Lilaköd (2011-03-02 16:10:35)

gizella

Látom épp a békéért dolgozol! Egyenlõség-testvériség!:) Miért nem szervezel mindjárt egy parasztfelkelést Csökmõn? Te lehetnél a méltó vezére.

Beküldte: gizella (2011-03-01 14:27:00)

Mit kíván az egész falu népe Csökmõn?

Legyen béke teljes szólás és sajtó szabadság!
Egyenlõség és testvériség!

Petõfi Sándor:Egy gondolat bánt engemet (részlet)

,,Ha majd minden rabszolga-nép
Jármát megunva sírra lép
Pirosló arccal és piros zászlókkal
És a zászlókon eme szent jelszóval:
,,Világszabadság''
S ezt elharsogják,
S ezt elharsogják kelletõl nyúgatig,
S a zsarnokság velük megütközik:...''

Petõfi Sándor:A nemzetgyûléshez

,,Mit õseink egy ezredév elõtt
Tevének,azt kell tenni most tinektek:
Barmily erõvel,bármily áldozattal,
Bár mind egy szálig elvesztek belé,
Hazát kell nektek is termteni!
Egy új hazát mely,szebb a réginél''...

Petõfi Sándor: Kemény szél fúj (1- versszak)

Kemény szél fúj,lángra kap a szikra,
Vigyázzatok a házaitokra,
Hátra mire a nap lehanyatlik
Tûzben állunk már tetõtül-talpig

Tisztelt csökmõi közéleti szereplõk az idézetek számotokra megszívlelendlõ a letörlése meggondolaldó az oldalról.

Beküldte: Andris (2011-02-22 13:40:19)

Kedves mindenki!

Úgy gondolom, hogy ebben a nagy civakodásban, vitában elkelne egy kis lazítás. Énekre buzdítok mindenkit! Paya Beának, a „Még az mondják, nem illik a tánc a magyarnak” kezdetû dal, szöveg-átiratát dúdoljuk el!

….

„Még azt mondod megmondod, hogyan kéne élnem.

Hogyan kéne jónak lennem s hogyan énekelnem.

Én erre csak nevetek, megvonom a vállam

És azt mondom szelíden, hogy: Csináld utánam!

Ismétlés:

Úgy éneklek, úgy élek, hogy nagyon jól essen,

Fütyülök én arra, hogy mindenkinek tessen.”

Kedves igazmondó juhász és barátai! Ha valami nem tetszik a Tájházas rendezvények kapcsán, akkor jusson eszetekbe ez a dal és máris minden megoldódik, hiszen az énekkel szereztetek magatoknak egy vidám percet és a véleményemet is hamar megtudjátok. Megmentitek magatokat a hosszú fárasztó gépeléstõl. A fennmaradó idõben, legalább sikerülhet majd jobb rendezvényeket kitalálnotok és megvalósítanotok. Hajrá!

Beküldte: Lilaköd (2011-02-22 13:22:38)

Gratulálok Bonni! Végre egy jó szemlélet! Így kéne gondolkodni mindenkinek, és nem itt tartanánk.

Beküldte: Bonni (2011-02-22 12:49:51)

Külsõ szemmel olvasgatom folyamatosan ezeket az oldalakat és mondhatom, hogy felháborító. Ezért is szólok hozzá elõször és utoljára. Nem a szívem csücske a népzene( ezt bevallhatom), mégsem értem, hogy egy országosan elismert díjról szóló cikkhez, hogy érkezhetnek ilyen kommentárok. Ilyen erdményhez gratulálni szoktak, ezt azonban nem sokat olvastam.
Jól mondod Kojak, hogy igen terebélyes az állatkert, ami itt kialault. Fõleg azért, mert te is hozzászóltál úgy, hogy látszik merre húz vagy nem húz a szíved.

Kojak: "A hozzásólók a tájházat nem bántották."
Igazmondó juhász:"....ott is csak azok érvényesülnek, akik közel állnak a tulajdonodokhoz! Kérdezem miért nem szerveztek tavaly "Mindenki karácsonyát"?"

Én tudom erre a választ ! Mert nem egy tájház feladata! Aki hasonlóan gondolkozik Igazmondó juhászhoz, csak buzdítani tudom, hogy jövõre ÕK szervezzék meg! Az országban nagyon sok magánszemély szervez karácsonyi gyûjtéseket, programokat. Itt az idõ, hogy ezt Csökmõn is felvállalja VALAKI! (És nem egy intézmény. ) Csak egy nagy baj van: Csökmön az emberek egymást és egymás munkáját ócsárolják, ahelyett hogy sok más településhez hasonlóan póbálnának tenni a JÓÉRT, a JOBBÉRT.

TOVÁBBÁ:

Ha Attila a felesleges pénzét adja inkább a faluháznak, akkor te meg add a te pénzed a Tájháznak. Biztos nekik is szükségük lenne rá, nem csak a faluháznak. Ha te nem jársz el a tájházas programokra (a szavaidból ez jön le), akkor miért bánt téged, hogy van rendezvény amiért ott fizetni kell. Tudomásom szerint azért a néhány száz forintért kapnak is valamit. De mindegy! Nem is ez a lényeg.
Elég szomorú, hogy egy település ilyen mélyre süllyed. Nem jó, amit az önkormányzat csinál (pedig ti választottátok meg õket, nem más)! Nem jó, amit a Tájház csinál ( Érdekes, ezt a környékbeli települések és más települések és személyek ezt nem így látják, SÕT)! Az sem jó, amit a Faluház csinál ( azért ott is van élet és vannak jó programok)! Kérdezem én, hogy akkor mi a JÓ? Ez a sok okostojás tegyen valamit, hogy jobb legyen és más legyen!!!!!! Ha semmit nem tudnak tenni, pedig maradjanak csendben!Mindenki jobba járna így!
Ha pedig ezt a stílust folytatjátok egymással szemben, akkor néhány éven belül egy megüresedett, nem kívánatos, sokak által nem szeretett telpülés lesz Csökmõ, ahova még az eszármazottak sem szivesen térnek majd haza. Ha egyáltalán lesz ilyen,hogy haza, hiszen akik megunják ezt az örökös vitát, elõbb vagy utóbb elmennek mjd a települérõl és csak a mindenben és mindenkiben hibát kesõk marank ott. Azok meg majd téphetik egymás haját és vitázhatna egymással egész nap.
Egy szó, mint száz: nem kritizálni, hanem tenni kell és segíteni, hiszen ettõl mozdul elõre a világ, ettõl mozdul elõre a község. Ezt, pedig csak rajtatok múlik!
  

Beküldte: Kojak (2011-02-21 20:52:10)

Igen, terebélyesedik az állatkert, de ,,Attila" te vagy köztünk a legnagyobb állat.

A hozzászólók a tájházat nem bántották. Nagyon jó rendezvényeket csinál, pásztortalálkozó; tábor; stb....van parkolási lehetõség is. Az új oldal biztosan érdekes lesz és híd el sokan fogják olvasni ép úgy mint ezt az oldalt több hozzászólás fog érkezni nem tudják törölni. Az igazság sok mindenkifejét betörte már és sokmindenkinek álmatlanságot okozott. Azt a plazmatévét nem tán segély pénzbõl veszed?? Jobban tennéd az árát rendezvények támogatására fordítanád vagy a faluház fûtésére mert a szüreti bálon nem lesz fúvós zene mert lefagy a tanulók keze. Igényes mûsor van sok környezõ településen, de sehol nincs belépõ.

Beküldte: Attila (2011-02-20 02:43:59)

Na, látom terebélyesedik ám a kis elszabadult állatkert... Vigyor

Sebaj, egy kis reklámot szeretnék csinálni a tájháznak, ugyanis augusztus 7-14. között kerül megrendezésre a IV. (gyengébbek kedvéért: negyedik) Nemzetközi Népmûvészeti Tábor, ahol citera, hegedû, kontra és néptánc oktatás lesz. Továbbá minden nap különbözõ kézmûves foglalkozásokkal várják az érdeklõdõket.

Ezúton üzenem a hagyományszeretõ embereknek, hogy a fentiekbõl is látszik, a munka nem áll meg, folyamatosan jönnek a rendezvények. Minden hónapban Padkaporos táncház a gyerekeknek, nemsoká pásztortalálkozó, húsvét, stb.


Volna néhány észrevételem, hozzászólásom az állatkákhoz (gyáva férgekhez):

- Nagyon érdekes lesz az a bizonyos új, pocskondiázós oldal, csak annyi a szépséghibája, hogy rajtatok kívûl a franc se fogja nézni.

- Az igazságért nem fogja senki se betörni senki fejét, max én a tiéden a Lada féltengelyt!
 (ez csak vicc... nem is Ladám van.)

- Nem tudom mi számít érvényesülésnek, de csak a példa kedvéért: tavaly a tábor elõtti hetekben, munka után átjártunk segíteni Csökmõre a tájház új épületét befejezni. Sok munka van benne és ez jó érzés, tudni, hogy valamit beletett az ember. Számotokra elképzelhetetlen, de ingyen tettük. Másik, hogy a tulajdonosokhoz közel állok, de a táborban mégis teljes díjat fizettem... Nabaszki, engem se hagynak érvényesülni?!

- Szüreti bál... Mivel ez tájház, ezért érdekes módon nem a trágya diszkós-mulatós, hanem igazi magyar népzene fog szólni. De az ilyen hülyék kedvéért saját pénzbõl veszek egy plazmatévét és az idei bálon berakom a tisztaszobába, hogy nézhessék a nótatévét!

- Ha igényes músort akar a falu népe, fizetni kell! Ez mindenhol így van. Majd ingyen lejön Nagy Feró, és a színpadtechnikát meg kölcsönkérjük a sárkánytól, mi? A tüzijátékot meg majd odaköhögi...

Beküldte: õszintee (2011-02-15 11:15:02)

Az "Év tájháza" címû írás sajnos az ilyen tartalmú cikkeknél sokkal többet érdemel.

Igen rebesgetik, hogy nem lesz "Sárkánynap" az idén, hallottam már a sok-sok leéípítésrõl, létszámcsökkentésrõl.

Felelõs, felelõsök? -meg kellene kérdezni azokat, akik 30 milliós kocsikat bérelnek közpénzen, de még a java csak ezután jön, nem kell türelmetlenkedni!

Beküldte: csodi (2011-02-11 16:22:23)

Szép jövõ elé nézünk az biztos. De ki vagy kik a felelõsek ezért????? Reméljük meg kapja(ják) a méltó büntetésüket!!!!!!!!Megérdemlik!!!!!!!!Üvöltés

Beküldte: Lilaköd (2011-02-11 15:43:16)

Bizony nem lesz sárkány-nap. Nem kell már rajta vitázni. És még sok minden más sem lesz, ami eddig volt. És az eddig elküldött emberekkel még nincs vége mindennek. Lesznek még elküldések, bezárások, megszûnések. Aztán nem marad semmi, csak egy-két honlap, ahol lehet vitázni, egymásra mutogatni, egymást szarni-szapulni, kárörvendezni. Szép jövõ!

Beküldte: szilvi (2011-02-11 15:36:07)

A híres sárány-napra mi is elmentünk egyszer. Amikor meghallottuk, hogy belépõt kell fizetni (szerintem elég sokat is) azzal a lendülettel fordultunk sarkon, ahogy odamentünk. Irány vissza Berettyóújfaluba, ahol szintén hagy a színvonal némi kívánnivalót maga után, de legalább nem vámolják le a lakókat.

 

Amúgy meg tényleg felesleges akármit is írni, úgyis leszednek mindent. Bezzeg amit kellene azt nem...

Beküldte: csodi (2011-02-11 15:01:25)

Nagyon várjuk a honlapot!!!!!!!!!!!!
A sárkánynapról meg annyit az idén nem igen kell belépõt fizetni, mert valószínû nem is lesz sárkány-nap, ezt csicsergik  a verebek.

Beküldte: okostojás (2011-02-10 20:18:25)

Várjuk a honlap címét!

Beküldte: mikulás (2011-02-10 19:55:28)

Van igazatok nem ide kék írni. Információm és hallásból nem soká lesz egy honlap készítve oda lehet írni és nem tudják törölni. A Biher lapon eddig leirt és törölt hozzászólások mentve vannak ott olvasható lesz ismét mindenki számára. A régihozzászólókat várja ( Evettke; Mondo; stb....).

Beküldte: Katicabogár (2011-02-10 19:32:26)

Minek írjunk amikor betörik az ember feje az igazságért?! Azt nem értem,  ha innen leveszik a hozzászólásokat, akkor a tûzoltóval készített riport után miért vannak még ott a hozzászólások? Kedves "Tollforgató" levetethetnéd onnan azokat is?! Sajnos a Tájházról sincs jó véleményem, ott is csak azok érvényesülnek akik közel állnak a tulajdonosokhoz! Kérdezném miért nem szerveztek tavaly "Mindenki karácsonyát"? A Máltai Szeretetszolgálat emberei nélkül nincs belõlük semmi?! Nekem az tetszett, hogy legalább akkor összegyûlik a falu apraja-nagyja! A Szüreti bál esti része egy nagy nulla szokott lenni! Kérdezném, hogy a sárkány-napon is miért kell belépõt fizetni, mikor akármerre elmegy az ember, mindenütt ingyenes a belépés, mindegy milyen kicsi településrõl van szó! Más helyeken sincs több pénz! A mûsor is sokkal színvonalasabb, jobb a szervezés! Ha egy három gyerekes család elmegy elég a belépõt kifizetni és még akkor a gyerekeknek semmit sem vettek!

Beküldte: csodi (2011-02-10 19:29:42)

Kérjük meg akkor a tollforgatót,hogy készüljön el az Aligátor féle cikk, és akkor irhatunk. Mit szóltok hozzá.Mert lehetne mit irni megint voltak elküldések.

Beküldte: Kojak (2011-02-10 19:11:01)

Igen ezek a dolgok nem tartoznak a tájházra, de itt lett megkezdve sajna mert nincs egy olyan cikk írva errõl hogy lehetne hozzászólni. Ha olvastátok a ,, Csökmõ egyik utcája'' cikket ott van egy ötlet Aligátortól az a cikk elkészûlne ahhoz lehetne mit írni. Ezért nem írtam hozzászólást nem ide tartozik csak kérdeztem hová letetek mert nem reagáltatok a törlére sehol.

Beküldte: macika (2011-02-10 15:47:50)

Igen! Nem ide kellene ezeket irni, nem a tájházhoz tartozik.
Csináljanak egy lapot, oldalt, itt a biharlap.hun ahová lelehet írni az emberek véleményét. Mert az emberek száját nem lehet befogni.

Beküldte: õszintee (2011-02-10 14:49:54)

Az Év tájháza címû cikkhez hogy lehetnek ilyen hozzászólások?

Kerdves Tollforgató! Légy szíves intézkedj!

Beküldte: csodi (2011-02-10 11:18:25)

Itt vagyunk, de tényleg nem merünk írni,mert leszedik, nem tudjuk miért???
Mi is hallottuk,hogy a feje tetején áll a hivatal, de az  õ bajuk, egyék meg amit fõztek!!!
Igen miért nem a nyugdíjast, meg  a sofört  küldték el, és lehet meg lett volna oldva a dolog, vagy ha óra csökkentést csináltak volna, esetleg akik sok fizetést kapnak, azok annak egy részérõl lemondtak volna.Biztosan meglehetet volna másképp is oldani, de a fejesek tudják,hogy kell ezt csinálni!!!!!

Beküldte: okostojás (2011-02-09 20:51:22)

Úgy hallom kezd a feje tetejére állni a hivatal,na de ez az õk bajuk,miért kellett elküldeni a dolgozókat,és pont azokat akik tettek is valamit le az asztalra!

Beküldte: okostojás (2011-02-09 20:47:45)

Kojak!

Írni sem merünk már,mert ugyis leszedik a hozzászólásokat! Fáj az igazság!

Beküldte: Kojak (2011-02-09 17:56:30)

Kedves hozzászóló társaim hová lettetek?????!!!!!!

Beküldte: csodi (2011-02-08 15:13:03)

Egyetértek, biztosan fáj az igazság azért kell levenni a hozzászólásokat. Akkor irják ki,hogy nem lehet hozzászólni.
Itt is érvényesül a médiatörvény?

Beküldte: Katicabogár (2011-02-07 19:52:30)

Ha innen leveszik a hozzászólásokat akkor a Krucsó Róbert tûzoltóval készitett riport alatti hozzászólásokat miért nem veszik le az illetékesek? Abban is van sok személyeskedés és vegyék le! Vagy vegyék le mindenhonnan vagy ne vegyék le sehonnan!!!!!

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!