2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Iráz volt a központ a hétvégénForrás: B.Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2010-10-19 11:07:54
Ismét Újiráz került dél-bihar központjába egy hétvégére. A környékbõl ugyanis idõsek, fiatalok egyaránt ellátogattak az október 9-én megrendezett megemlékezésre, falunapra, majd másnap a híres irázi búcsúba.

Szombaton a Csökmõi Ifjúsági Fúvószenekar és Szeghalmi Mazsorett együttes felvonulásával indult a kétnapos rendezvény. A katolikus község lakói természetesen ünnepi szentmisén is részt vettek a falu színfoltját jelentõ templomban. Ezután a templom elõtti hangulatos téren zajlott a falu alapításának 98. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepsége, ahol beszédet mondott Furák Károly, a község ismételten megválasztott polgármestere és Vitányi István országgyûlési képviselõ. Pár mondat erejéig mikrofonhoz lépett a meghatott Dénes Zoltán is, Újiráz "Zoli atyája", aki megköszönte, hogy a polgármester köszöntötte õt a katolikus papok között jelentõs ezüst mise alkalmából, azaz, hogy huszonöt éve szolgálja a katolikus egyházat.  Az elmúlt tizennyolc évhez hasonlóan, mióta a falu alapítását ünneplik, most is ajándékcsomagot adtak át a jubiláló újirázi házaspároknak, az idén született gyermekeknek, és az idén házasságot kötõknek. Itt tudhatták meg a jelenlévõk, hogy az elmúlt egy évben egy házasság köttetett, és öt kisgyermek született a dél-bihari kis településen. A község legidõsebb házaspárja Krizsán Mihály és Juhász Ilona. A legidõsebb nõi lakos, Gál Istvánné, a legidõsebb férfi pedig  Hõgyes Lajos.

Az ünnepség után a mindenki által jól ismert Dani papa ( Hagymási Dániel) és társai fõztjét kóstolhatta meg bárki, aki megéhezett. A pörkölt elfogyasztására felállított sátor elõtt a Megafon együttes játszott jól ismert slágereket. A mazsorettesek is színpadra léptek még, majd a Békésrõl érkezõ Energy Dance Cool Hip-Hop táncszínház ifjú tagjai kápráztatták el a közönséget. Õket követte a Körös Körül Néptánc együttes, akik színvonalas elõadásukkal lenyûgözték a nézõket. A ifjú szeghalmi fiúkból álló Stargazer zenekar és a komádi illetõségû Nextday is nagy tetszést aratott. Sztárvendégként emelte az est fényét a StandUp együttes, akik Szegedrõl érkeztek. Az egész éjjel tartó szabadtéri mulatozást a tûzijáték tette még emlékezetesebbé.

Másnap, vasárnap árusok, céllövöldések, forgósok lepték el Újiráz központját, odacsalogatva a környék lakosságát. Az idõ is kedvezett a minden évben október második vasárnapján megrendezett búcsúnak. Volt sok nézelõdõ, és aki vásárolni akart, az is minden bizonnyal talált megfelelõ portékát, hiszen kínálatban sem volt hiány.

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!