2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megújult az Arany János Gyermekotthon épületeForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-05 17:40:58
Címkék: Bihari hírek
A fenntartó megyei önkormányzat 40 millió forint összeget különített el a berettyóújfalui Arany János Gyermekotthon mûemlék jellegû épületének megújítására. A bõ két hónap alatt elvégzett munkálatok után az ünnepélyes átadóra csütörtökön került sor.

Fodor István igazgató elmondta: emberemlékezet óta nem végeztek felújítást az épületen, pedig õ maga 30 éve dolgozik az intézményben, az utóbbi tíz évben igazgatóként. Az 1927-ben épült, eredetileg honvédségi laktanyaként funkcionáló épületet 1957-ben adták át nemesebb, gyermekvédelmi célok szolgálatára. Az elodázhatatlan felújítást a megyei önkormányzat – a nehéz gazdasági helyzet ellenére is – támogatta. A szeptemberben kezdõdött munkálatok során a fõépület teljes tetõszerkezetét kicserélték, pala helyett cserépfedést kapott. Elvégezték a homlokzatszigetelést, a színezést is. Az intézményhez tartozó három lakásotthon – Újfaluban kettõ, Zsákán egy – nyílászáróit is kicserélték, továbbá a homlokzat- és padlásszigetelést is elvégezték.

A fõépület állaga miatt szükséges volt a körbebetonozás is 220 négyzetméteren, mivel az alacsonyabb volt az úttestnél, s a csapadékvíz állandóan az épület lábazatát mosta. Ennél az épületnél mindkét bejárat fölé új elõtetõt is felszereltek. A felújítás után nemcsak szebb, hanem takarékosabb is lett a fenntartása – szögezte le Fodor István, aki köszönetet mondott a megyei önkormányzatnak az elvégzett munkálatokért.

A határidõre és jó minõségben elvégzett munkát az otthonlakók Szabó Lõrinc, Petõfi Sándor és Ady Endre egy-egy versének szavalatával köszönték meg.

Kocsis Róbert, a megyei közgyûlés alelnöke emlékezetes napnak nevezte a mait, hiszen kívül-belül megszépült az épület. – Nem volt pedig könnyû az idei év, hiszen a kötelezõen ellátandó feladatok finanszírozásának csak felét biztosítja az állam, a másik felét a megyei önkormányzatnak kell elõteremtenie. A gyermekvédelem viszont mindig elsõbbséget élvez a feladatok finanszírozásában – hangsúlyozta Kocsis Róbert, hozzátéve, hogy a felújított otthon segít feldolgozni azokat a problémákat, amikkel nap, mint nap szembesülnek az itt élõk. A szebb környezet remélem, jobb kedvre is hangol – fejezte be köszöntõjét az alelnök.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a vendégek megtekintették az otthonlakóknak az õsz terméseibõl készült kiállítását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!