2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tovább korlátozták a gázfogyasztást szerda reggelForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-01-07 08:38:04
A második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is elrendelte az FGSZ Földgázszálító Zrt. szerdán reggel 8 órától. Az erõmûvek gázfelhasználásában már kedd éjjel korlátozásokat vezetnek be a gázellátás biztonsága érdekében, a  Földgázszállító Zrt. szerint ugyanakkor a lakosság ellátása nincs veszélyben, a készletek hetekre elegendõek. Az Ukrajna felõl érkezõ orosz gáz szállítása kedd délután teljesen leállt, azóta van szükség egyre nagyobb korlátozásokra.

Szerdán reggel 8 órától elrendelték a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is, miután az elsõ kategóriába tartozó nagy fogyasztók ellátását kedden 20.30-tól már korlátozták az Ukrajna felõl érkezõ gázszállítás leállása miatt. Az intézkedést a védett fogyasztók, például a lakosság ellátásának biztonsága érdekében hozták meg - olvasható a az FGSZ Földgázszálító Zrt. (FGSZ) szerdai közleményben. A cég további lépéseket is kilátásba helyezett, "amennyiben a fogyasztás-forrás egyensúlya azt megkívánja".

Az erõmûvek gázfelhasználásában már éjszaka korlátozást rendelnek el  - jelentette be kedd este Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Délután még arról volt szó, hogy csak szerda délelõtt 11 órakor kell átállniuk ezeknek a létesítményeknek más tüzelõanyagokra - például olajra -, közben azonban ez módosult éjjel fél 1-re - derült ki abból az interjúból, amelyet Molnár adott az MTV esti mûsorának.

A korlátozás elõbbre hozatalát a miniszter azzal indokolta, hogy a vártnál hidegebb az idõ, és emellett mindennél fontosabbnak tartják az ellátás biztonságát. Molnár és az energiaügyi hatóságok ugyanakkor már elõtte is azt hangsúlyozták, hogy a lakossági gázellátás nincs veszélyben.

A Földgázszállító Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményei szerint a keddi korlátozás még csak az úgynevezett elsõ kategóriába tartozó fogyasztókat érintette: így olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezõgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozták, amelyek 2500 köbméter/óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le, és amelyek esetében technológiai károkozás nélkül szüneteltethetõ a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. Szerda reggel a korlátozás alá vont foygasztók köre azonban tovább szélesedett.

A miniszter szerint a keddi korlátozással naponta 6-8 millió köbméter gázmennyiséget lehet megspórolni. Kedden a teljes felhasználást 68 millió köbméter körülire becsülte még délután Zsuga János, a Földgázszállító Zrt.(FGSZ) vezérigazgatója. A szerdai várható fogyasztást a korlátozásnak köszönhetõen 64 millió köbméter körülire jósolja a földgázipari rendszerirányító. Mártha Imre, a Magyar Villamos Mûvek vezérigazgatója kedden az MTI-nek elmondta: a velük érdemi kereskedelmi kapcsolatban álló erõmûveknek nem jelent problémát az átállás földgázról alternatív tüzelõanyagra.

Molnár Csaba délután jelentette be, hogy kedden nap közben folyamatosan csökkent, majd délután fél 4-re teljesen leállt az Ukrajna felõl Magyarországra áramló gáz mennyisége. Molnár közölte: a gázszállítások leállása miatt folyamatosan felkészítik a nagyfogyasztókat - például az erõmûveket - az alternatív tüzelõanyagokra történõ átállásra.

A krízisbizottság javaslatára megteszik az elõkészületeket a stratégiai tárolók megnyitására - derült ki a délutáni tájékoztatón. Ez a kereskedelmi tárolók napi 51,5 millió köbméter maximális kivétele mellett további napi 3,6 millió köbmétert földgáz felhasználását teszi lehetõvé. Ezen felül a hazai gázkitermelés napi 10 millió köbméter. A szerdán életbelépõ korlátozás napi 6-8 millió köbméter gáz "megtakarítását" jelenti - mondta Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója újságírói kérdésre. Zsuga azt mondta, a jelenlegi magas - körülbelül napi 68 millió köbméteres - fogyasztás mellett a tározókban lévõ gáz hetekre elegendõ.

Ausztria felõl is akadozik

Tegnap éjszaka óta Ausztria felõl is akadozik a gázimport - mondta Zsuga János. A szokásos napi 6-7 millió köbméter helyett csak 0-3 millió köbméter érkezik. Ennek oka, hogy Szlovákia is Magyarországhoz hasonló problémákkal küszködik, Ukrajna felõl nem kap gázt.

Zsuga szerint az ukránoktól hétfõn és kedden többszöri felszólítás ellenére sem kaptunk tájékoztatást arról, hogy mennyi gáz érkezhet, majd telefonon elõbb azt kérték, hogy Magyarország álljon vissza 30-ról napi 20 millió köbméter gáz fogadására, késõbb pedig azt közölték, hogy egyáltalán nem tudnak gázt küldeni. Zsuga történelminek nevezte, hogy az ukrán-magyar határon fizikailag is elzárták a csapokat, így a gázimport Ukrajna irányából megszûnt.

A vezérigazgató azt mondta, az import leállása miatt megtörténhet, hogy kedden éjszaka vagy szerdán fogyasztási korlátozást kell elrendelni. Ezért kérték meg azokat az erõmûveket, amelyek képesek alternatív tüzelõanyagot is használni, hogy álljanak át. A korlátozást elõre meghatározott menetrend szerint kell végrehajtani, elõször az erõmûvek és ipari nagyfogyasztók teljesítményét csökkentik.

Diplomáciai lépések

A gázszállítás leállása miatt a magyar kormány diplomáciai offenzívába kezdett - mondta az energiaügyi miniszter. Többek között levelet írtak az ukrán és az orosz vezetésnek, illetve az EU-nak, amelyben tájékoztatják õket a magyar álláspontról, amelynek lényege, hogy két ország vitája nem veszélyeztetheti mások gázellátását. Kezdeményezik egyúttal az ukrán és orosz gazdasági vegyes bizottságok, illetve ezek energetikai albizottságainak összehívását, valamint tájékoztatják a Magyarországon keresztül tranzitgázt kapó Szerbiát és Boszniát, hogy nem tudunk számukra gázt szállítani.

A kormány azt is kezdeményezi, hogy az ügyben csütörtökre összehívott uniós találkozóra az érintett, de nem uniós tag országokat - a balkáni államokat - is hívják meg - mondta az energiaügyi miniszter.Az Ukrajnából Magyarországra érkezõ földgázból mintegy 10 millió köbmétert tovább szállítanak Szerbia és Montenegró felé.

A kormányszóvovõ korábban azt közölte az MTI-vel, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfõ levelet írt Vlagyimir Putyin orosz, Julija Timosenko ukrán és Mirek Topolanek cseh miniszterelnöknek, az unió soros elnökének, amelyben jelezte: a magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy Oroszország és Ukrajna vitájának az árát az európai fogyasztók fizessék meg.

Máshol is baj van

Több európai országba is a szerzõdésben szereplõnél jelentõsen kevesebb orosz gáz érkezett Ukrajna felõl kedden. Romániában kedd hajnal óta a megállapodásban szereplõ mennyiség negyede érkezik meg. Csökkent a szállított gáz mennyisége Németországban, Csehországban, Olaszországban, Boszniában, Szlovéniában és Ausztriában is, Horvátországba pedig egyáltalán nem érkezik orosz gáz. Törökország a BBC szerint közölte, hogy az összes Ukrajnából érkezõ vezeték elapadt, Bulgária, Görögország és Macedónia szintén visszaesésrõl számolt be - írja a BBC.

A szlovák kormány kedden kora délután szükségállapotot rendelt el a gázellátásban, miután 70 százalékkal csökkent az országnak szállított földgáz mennyisége. A szükségállapot keretében felkészülnek az ipari nagyfogyasztók ellátásának korlátozására, ami a lakosságot a kormány szerint nem érinti. Lengyelországban is korlátozásokra készülnek: a kormány jóváhagyta a vezetõ gázszolgáltató, a PGNiG kérésére az ipari felhasználás korlátozását.

Az orosz Gazprom gáztermelõ cég szerint a gázellátási problémákat az okozza, hogy Ukrajna lezárt az orosz gázt Európába szállító négy vezeték közül hármat. A gázszállítás korlátozásához az orosz-ukrán gázvita vezetett. Ennek lényege, hogy a Gazprom január 1-jén leállította Ukrajnában irányuló szállításait, mert nem tudtak megegyezni a 2009-tõl érvényes szállítási árról és a Gazprom szerint ukrán partnere 600 millió dollárral tartozik a korábbi szállításokért.

Mindenki szerint más a hibás

A Gazprom drasztikusan csökkentette az Ukrajnán keresztül áramló, európai fogyasztóknak szánt földgázszállításait, és ez néhány órán belül zavarokat fog okozni Európa földgázellátásában - közölte kedden reggel az ukrán Naftogaz. Az ukrán cég szerint a Gazprom a normális mennyiség egyharmadára csökkentette a szállításait.

Az ukrán Naftogaz közleménye szerint az Európának szánt napi szállítás 300 millió köbméterrõl 92-re csökkent le. A csökkenés a Naftogaz szerint 9 országot érint: Magyarország mellett Moldovát, Bulgáriát, Romániát, Görögországot, Romániát, Törökországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Németországot.

A Gazprom kedden körülbelül 65 millió köbméter földgázt szállít európai vevõinek Ukrajnán át, a január elseje óta szokásos, napi 300 millió köbméter helyett. Kedden 130 millió köbméterre volt igény, ennek a felét szállítottuk - mondta Moszkvában újságíróknak a Gazprom szóvivõje, Szergej Kuprijanov. Az Európának szánt, Ukrajnán keresztül történõ földgázszállítását 65,3 millió köbméterrel, vagyis annyival csökkentették, amennyivel a Gazprom szerint Ukrajna ellop. Kijev tagadja, hogy megdézsmálná a tranzitgázt.

A Gazprom jelenleg a normális földgázmennyiség hetedét tudja Európába exportálni az ukrán fél által az éjszaka folyamán érvényesített tranzitkorlátozások, a tranzitkapacitás háromnegyedének lezárása miatt - mondta kedden Londonban Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese. Medvegyev adatai szerint Ukrajnából a jelenlegi helyzet alapján a Gazprom által exportált gázból naponta mindössze 40 millió köbméter jut tovább Európába, ami "példátlan mennyiségcsökkenés".

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak nevezte a gázszállítások mérséklését és a probléma elhárítására szólítrotta fel Oroszországot és Ukrajnát. Az EU jelentõs részben függ az Ukrajnán át érkezõ orosz gáztól, az Európában felhasznált gázmennyiség negyedét a Gazprom termeli ki. Lettország, Szlovákia, Finnország és Észtország a leginkább a kiszolgáltatott, mivel teljes gázfelhasználását ukrán áttétellel orosz forrásból fedezi. Csehországban, Bulgáriában és Litvániában 80, Magyarországon, Ausztriában és Görögországban pedig 60 százalék ez az arány az EU 2006-os adatai szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!