2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Azt hitték, én is gondozott vagyokForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-15 18:27:02
Korához képest – 46 éves – viszonylag késõn kezdte el a fazekasmesterséget a Derecskén élõ és dolgozó Nagy Albert. Az adventi kiállításon és vásáron beszélgettünk arról, hogyan kötött ki az agyagozásnál.

Nagy Albert: Eddigi életem során, több területen kipróbáltam magam, de a leghosszabb ideig divatáru-készítõ és -kereskedõ voltam. 2001-ben kerültem a Derecskei Mentálhigiénés és Ápolási Központhoz – DERMÁK – mint éjjeliõr, majd házimunkás, gépkocsivezetõ, karbantartó lettem. Jelenleg foglalkoztatást segítõ, azon belül is a fazekasmûhely vezetése tartozik hozzám.

Dehir.hu: Miért éppen a fazekasságot választotta?

Nagy Albert: 2005-ben adták át a DERMÁK Sas utcai modern épületét, ahol már kézmûves foglalkozások tartására alkalmas mûhelyeket is kialakítottak. 2006-ban végül beindítottuk ezeket a foglalkozásokat, többek között a fazekasságot is. Akkor kértek fel arra, hogy Farkas Viktor kislétai fazekasmester és a gondozottak számára segítsek megszervezni, elõkészíteni az agyagozást. Legnagyobb meglepetésemre a mester leültetett a fazekaskorong mellé. Mint utólag kiderült, azt hitte, én is gondozott vagyok. Engem annyira vonzott aztán a korongozás, hogy minden nap – félretéve a kötelezõ feladatokat – beültem korongozni. Amikor egy hét múlva újra eljött a mester, elcsodálkozott azon, hogy ki készíthette az egyedi kaspókat. Megtudván, hogy én követtem el a „malõrt”, annyit mondott: többé ne állj fel a gép mellõl!

Dehir.hu: Láthatóan, ezt meg is fogadta.

Nagy Albert: Igen. Annyira, hogy mára a hobbim a munkám lett. 2006 õszén vezetõváltás történt a DERMÁK élén, s az új vezetõnõ támogatta a munkám melletti tanulmányaimat, csak azt kérte, vállaljam el a fazekasmûhely vezetését.


Dehir.hu: Hol sajátította el végül a fazekasság fortélyait?

Nagy Albert: Nádudvarra jártam két évig, ahol Fazekas István népi iparmûvész tanított. Mindemellett tágabb kitekintést is szereztem: ellátogattam Kalocsára Kovács Ferenchez, aki színes kerámiákat készít.

Dehir.hu: Milyen tárgyak kerülnek ki a keze közül?

Nagy Albert: Használati edények dominálnak nálam: hagymatartó, káposztafõzõ, de – tudomásom szerint – én készítem egyedül az õsi magyar cserépbográcsot. Szintén általam készül az a háromlábú lábas, ami párját ritkító használati edény országszerte. Természetesen, megtalálhatók a címeres korsók, borosüvegtartók, sütõedények. Utóbbiak például nyílt lángon is használhatók. Mindezek mellett elkészítettem az 1900-as évek elején debreceni cseréppipaként ismert agyagpipák másolatát is.

Dehir.hu: Hol láthatták eddig munkáit?

Nagy Albert: Meghívásos alapon, a Derecskei Kézmûves Körrel, illetve a Bihari Népmûvészeti Egyesülettel eljutottam már több neves környékbeli rendezvényre, de Kisújszállásra is. Az adventi kiállításon és vásáron, itt Derecskén állandóan részt veszek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!