2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ma ott tartunk, hogy semmiben sem vagyunk önellátókForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-17 14:40:36
Behozatalra szorulunk sertésbõl, tejbõl, de még zöldségfélékbõl is, miközben külsõ befektetõk százezres sertéstelepek megépítését tervezik nálunk – mondta Jakab István, a Magosz országos elnöke Hajdúszoboszlón.

Nyírmártonfalvától Sárrétudvarig, Egyektõl Berettyóújfaluig, számos település gazdaköri képviselõit Örvendi László országgyûlési képviselõ, helyi gazdaköri elnök köszöntötte a Magosz Hajdú-Bihar megyei szervezetének évértékelõjén. A márciusi, Hajdúböszörményben megrendezett megyei értekezlet óta eltelt idõszakról elmondta: akaratunk szerinti kormány alakult, amely azonnal megkezdte a gazdaság talpra állítását, jóllehet, egy kifosztott, kirabolt országot vett át; az elõzõ nyolc év kormányai által felvett 20 ezer milliárd forint adósságot is törleszteni kell. – El kell számoltatni azokat, akik miatt ez a helyzet elõállt, s ennek az elszámoltatásnak a kormányzati megbízottja Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója – jelentette be Örvendi László.

Jakab István országos Magosz-elnök, a Parlament alelnöke, Diagnózis és terápia címmel írt munkaanyagot mutatott be, melyet a Magosz készített el, s amelyben szembesítették az elõzõ kormányokat tetteikkel. – Ma ott tartunk, hogy semmiben sem vagyunk önellátók. Behozatalra szorulunk sertésbõl, tejbõl, de még zöldségfélékbõl is, miközben külsõ befektetõk százezres sertéstelepek megépítését tervezik nálunk. El kell érnünk, hogy a helyben megtermelt árut helyben értékesítsük, ami által a keletkezett haszon is helyben marad. Talpra kell állítani a mezõgazdaságot, ki kell nyitni a hátsó udvarok kapuit, s újra indítani az állattenyésztést, megteremteni az élelmiszer feldolgozás feltételeit – adott útmutatást az országos elnök.

A továbbiakban azt jelentette be Jakab István, hogy törvény született arról, ha valakinek nem termett meg a gabonája, s emiatt nem tud teljesíteni, azt nem lehet fedezetvásárlással hátrányos helyzetbe hozni.

Szólt a Magosz-elnök arról is, hogy nevében sem marad meg az agrárkamarai rendszer, teljesen átalakítják. Továbbra is ragaszkodnak a földvásárlási moratórium fenntartásához. Sürgetik az egymillió hektár terület sorsának rendezését, segítik a fiatal gazdákat életpályamodell bevezetésével. Hazánk további GMO-mentességét ígérte Jakab István, aki bejelentette, hogy Magyarország kedden átvette az EU soros elnökségét agrárium ügyekben.

Bara Sándor, a TIVIZIG igazgatója a belvíz- és árvízveszélyrõl nyújtott helyzetképet. Elmondása szerint a hidrológiai év 2009. november 1-tõl 2010. november 1-ig tartott. Ez idõ alatt 914 milliméter csapadék hullott, ami közel kétszerese az átlagnak, négy településen pedig az 1000 millimétert is meghaladta a leesett csapadék. A talajvízszint 132 centiméterrel magasabb a tavalyinál, ami már komoly belvízveszélyt jelent. A mostani fagy csak pillanatnyi fellélegzést jelent, mert az újabb esõzés még komolyabb veszélyt hordoz – vetítette elõre a szakember, hozzátéve, hogy a víz elvezetése érdekében mindent elkövetnek a folyamatos csatornakotrással. Kiderült: 61 ezer hektárt borít belvíz, a napi védekezés 2,3 millió forintba kerül.

Kiss Zoltán, a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetõje a vis major hitellel kapcsolatos információkat osztotta meg. Eszerint 6 milliárd forint igényelhetõ összesen, gazdánként egymilliótól 50 millió forintig. Önerõre nincs szüksége, ám fedezetre igen. A hétszázalékos kamatú hitelt beruházásra nem lehet igényelni, hanem a korábbi, magasabb kamatozású hitelek kiváltására alkalmas ez a hitelprogram.

A hozzászólók többnyire a víztársulatok mûködésével kapcsolatos elégedetlenségüket fejezték ki, mondván, évekig csak fizették a hozzájárulást, ám tényleges munkát nem végeztek annak fejében.

Vargáné Szabó Katalin a hajdúszováti és derecskei tejtermelõ gazdák sérelmét osztotta meg, ugyanis a falugazdászok félretájékoztatása miatt elestek az uniós támogatástól. A szerepi Gali Árpád arra panaszkodott, hogy a nemzeti támogatás második részét még nem kapták meg. Kovács Zsigmondné Berettyóújfaluból a túlsúlyos mezõgazdasági gépek közúti mozgását szabályozó törvény módosítását sürgette. A hajdúszoboszlói Kovács Károly nagyobb kormányzati szerepet várt a Magosztól, illetve úgy véli, a magyarok kiábrándultak az EU-ból. Meg is kérdezte Jakab Istvántól, mit várhatunk az EU-elnökségtõl. Az országos elnök szerint kiváló alkalom lesz az elõttünk álló fél év a bemutatkozásra, megfelelõ nemzeti marketinggel pedig üzleti kapcsolataink bõvülhetnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!