2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Fidesz: ügyetlenül lop az MSZPForrás: eszaon
Utolsó módosítás: 2009-01-12 13:49:13
Címkék: Bihari hírek
Hajdú-Bihar - Gyanúsnak tartják a LEADER-források elosztásának körülményeit a bihari-sárréti térség fideszes polgármesterei.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Rácz Róbert a megyei közgyûlés elnöke, Arnóth Sándor, Püspökladány, Bernáth László Tetétlen, Kecskés Gyula, Pocsaj polgármestere és Muraközi István Berettyóújfalu alpolgármestere vett részt.

A részletekrõl Rácz Róbertet a kérdeztük:


Aggályosnak tartják a vidékfejlesztési támogatások kezelését. Pontosan mekkora összegrõl és milyen programról van szó, illetve mivel nem értenek egyet?


Mint ismert, 3 milliárd forint áll rendelkezésre a Bihari és a Sárréti térségben arra, hogy a LEADER program keretén belül az ott élõ emberek életét valamilyen módon megsegítse. Ennek a pénznek az elosztásáról az az akciócsoport fog dönteni, amely meglehetõsen gyanús körülmények között alakult meg néhány hónappal ezelõtt és ahonnan kizárták azokat a közösségeket, magát Berettyóújfalu és Püspökladány városát, akik gyanúsan nem együttmûködõek és gyanúsan nem kellõképpen szocialistákhoz közelállóaknak tûntek. Miután ez sikerült és a minisztérium gyõztesként hirdette meg azt az akciócsoportot, amely most a pénzekrõl dönteni fog, ezek éppen létrehoztak maguknak egy gazdasági társaságot, melynek az élén föltûnnek azok a szocialista politikusok, akik korábban is ott sertepertéltek az ilyen források elosztása körül és épp most döntöttek arról, hogy 540 millió forintot magukra, a saját munkaszervezetükre költenének.


Ez törvénytelen?

 

Nem törvénytelen, de ha én mindent megtennék a magam munkája során, amit nem tartok törvénytelennek, akkor engem seprûvel zavarnának ki a Megyeháza épületébõl. Egy sor dolgot az ember nem azért nem tesz, mert törvénytelen, hanem azért nem tesz, mert nem tartja helyesnek és nem tartja indokoltnak. Például itt az önkormányzati testületi ülésen bármikor dönthetnénk úgy, hogy az önkormányzat költségvetésének a felét azt tiszteletdíjra költsük el. Nem azért nem tesszük, mert törvénytelen, hanem mert eszünk ágában sincs. Ez a baj ma Magyarországon, hogy minden nem törvénytelen és akkor lehet csinálni. Nem igaz! Nem csak azt nem szabad csinálni, ami törvénytelen, hanem még egy sor dolgot nem szabad csinálni. Nem azért mert törvénytelen, hanem mert helytelen! Ami pedig helytelen, az néha súlyosabb ítélet, mint amit a törvény ítél el.

 

- Ha százalékos arányban gondolkodva nézzük, akkor ekkora méretû munkacsoportnak ilyen magas százalékú költségelszámolása logikus-e?

 

Dehogy logikus! Hát 500 millió forintot elköltenek saját magukra, a saját embereikre, a saját kampány-embereikre. A cégvezetõ korábban a kettõs állampolgárság kampányának az arca volt... Teljesen nyilvánvaló, hogy kilóg a lóláb. Ez sem logikus, sem nem helyes, s legkevésbé sem szolgálja a vidékfejlesztés céljait.

 

Egyelõre ez még csak tervezet. Mit lehet ez ellen tenni?

 

Nem tudunk mit tenni. Ez egy zárt rendszer. A tisztelt elvtársak a saját zárt köreikben ütyködnek és döntenek a pénzek elosztásáról, így keveset tudunk tenni. Most is beszélünk róla, az emberek tudomására hozzuk, hogy legalább tudják, hogy mi történik körülöttük, mert gyakran az a baj, hogy a polgárok nem is tudják, hogy kik, mit mûvelnek velük, az õk pénzekkel. Hát most legalább tudják meg.

 

Gyakorlatilag most ez egy vidékfejlesztési pénz. Hogy kerül ide a párt?

 

Hát ezt szeretnénk mi is tudni. Azt nem tudjuk, hogy hogy került ide, de hogy ott van, az napnál világosabb, kiszúrja a szemünket. A mai délutánra például a helyi vidékfejlesztési iroda vezetõje, találkozóra, vacsorára invitálta a térség polgármestereit, a térség szocialista parlamenti képviselõje nevében. Hát ez önmagában abszurditás. Ez egy állami hivatal és nem az a dolga, hogy kampányrendezvényt szervezzen a szocialista párt képviselõinek.


Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!