2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A Roma Polgári Tömörülés nyert a megyébenForrás: dehir
Utolsó módosítás: 2011-01-12 16:59:31
Kilencvenkilenc százalékos volt a részvétel a kisebbségi önkormányzati választáson a megyében. Hajdú-Biharban a cigány és a román kisebbség alakíthat önkormányzatot. A cigány önkormányzatnál a Roma Polgári Tömörülés, a románnál pedig a Magyarországi Románok országos Érdekképvisleti Egyesülete szerezte meg a mandátumok többségét.

Számoltak a Területi Választási Bizottság és a kisebbségi önkormányzatok tagjai is hétfõn a megyeházán. A bizottság tagjai a vasárnapi választáson leadott voksokat összesítették. A kisebbségi szervezetek képviselõi pedig az esélyeket latolgatták. A január 9-i választáson csak elektorok, azaz a kisebbségi önkormányzatok tagjai szavazhattak. A megyében szinte valamennyien éltek a jogukkal.

- Ötvenhét településen volt kisebbségi önkormányzati választás, 99 százalékos volt a részvétel és semmilyen rendkívüli esemény nem történt – tájékoztatott Varga Péter, a Területi Választási Bizottság elnöke.

Hajdú-Bihar megyében csak román és cigány megyei választást tartottak. Csak ez a két kisebbség alakíthat önkormányzatot, ezek a testületek mûködnek legalább tíz településen. Az eredményt hétfõn hirdette ki a bizottság. A Roma Polgári Tömörülés, a Roma Polgárjogi Mozgalom és a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének koalíciója 5, a Lungo Drom pedig 2 mandátumot szerzett a megyei cigány kisebbségi önkormányzatban. Aba-Horváth István a roma polgári tömörülés képviselõje, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke a Debrecen Televízió kérdésére azt mondta: örül az eredménynek, de nagyobb különbségre számított.

- A megyei eredmények azt az erõviszonyt tükrözik, ami ma a cigány közösségben van Hajdú-Bihar megyében. Egy kicsit csalódott vagyok, mert jobb eredményre számítottam – mondta el Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Aba -Horváth István az Országos Cigány Önkormányzat elnöki posztjára is esélyes. Aba-Horváth István azonban úgy véli, nem õ, hanem Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke nyeri meg a választást. A cigány után a román kisebbség eredményeit is összesítették. A Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete 5, a Hajdú-Bihar megyei Román Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége 2 helyet szerzett. A megyeire nem, az országos listára viszont a cigányon és a románon kívül, az örmény, a ruszin, a német és a bolgár kisebbség elektorai is szavazhattak január 9-én. Az országos választás eredményét az Országos Választási Bizottság állapítja meg szerdai ülésén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!