2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Újraélesztés az óvodákban és bölcsõdékbenForrás: dehir
Utolsó módosítás: 2011-01-12 17:21:27
Ebben a tanévben is folyatódik a „Tudj segíteni” programsorozat, amelyet 2009-ben elõször hirdettek meg. A kezdeményezéshez csatlakozott minden berettyóújfalui óvoda és bölcsõde – tájékoztatta a Dehir.hu-t Dr. Korcsmáros Ferenc fõorvos, a Gróf Tisza István Kórház Sürgõsségi Betegellátó Osztályának vezetõje.

A program elindításával az volt a cél, hogy minden olyan ember, aki gyermekekkel foglakozik, legyen felvértezve mindazzal a tudással, ami szükséges ahhoz, hogy a hirtelen kritikus állapotba került gyermeken segíteni tudjon a szakszerû elsõsegélynyújtás keretei között.

A program részeként minden óvodai és bölcsõdei dolgozó egy komplex elméleti és gyakorlati oktatáson vesz részt, melynek során megtanulják felismerni és kezelni a leggyakoribb sürgõsségi ellátást igénylõ gyermekgyógyászati kórképeket.

A képzés tartalmazza a gyermek elsõ állapotfelmérését, tudatállapot megítélést, légzésvizsgálatot, szakszerû segítséghívást, alapszintû eszköz nélküli újraélesztést, fuldokló gyermek ellátását, stabil oldalra fektetést, és néhány gyakran elõforduló gyermekgyógyászati kórkép (pl. lázgörcs, epilepsziás görcsroham, sérülések, sebellátás) esetén az elsõsegélynyújtás lépéseit.

A program elsõ évében minden résztvevõ megszerezte a felsorolt elméleti és gyakorlati ismereteket, majd évente ismétlõ, felfrissítõ képzéssel biztosítják a megtanult ismeretek naprakészen tartását – ismertette az osztályvezetõ fõorvos.

A képzéseket a Sürgõsségi Betegellátó Osztály munkatársai végzik, a részvétel mindeni számára önkéntes és anyagi ellenszolgáltatástól mentes, ezzel is ösztönöznek minden oktatási intézményt a csatlakozásra – hangsúlyozta a fõorvos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!